Gorčične kumare
Sestavine za 2 kozarca (po 500 ml):
1,5 kg majhnih kumar
20 g soli
2 žlici gorčičnih semen
2 žlici črnega popra v zrnih
2 lovorjeva lista
2 vejici svežega kopra
Tekočina za prelivanje:
1 majhna čebula (olupljena in narezana na četrtine)
220 ml belega vinskega kisa
150 ml vode
130 g sladkorja
1 žlička morske soli
Priprava: Pečen losos s krompirjem in fižolom. Kliknite TUKAJ!
1. Kumare olupimo, po dolžini jih prerežemo na polovice ter z žlico odstranimo semena. Po plasteh jih položimo v skledo ter vsako plast močno solimo. Skledo pokrijemo in pustimo kumare počivati v hladnem prostoru od 8 do 12 ur, nato jih previdno osušimo.
2. Kumare narežemo na enako dolge in približno 1,5 cm debele palčke. Položimo jih v kozarce za vlaganje. V vsak kozarec dodamo lovorjev list, vejico svežega kopra, žlico črnega popra in žlico gorčičnih semen.
3. Zavremo vodo, kis in sladkor, dodamo čebulo in še kratek čas kuhamo. Še vrelo tekočino vlijemo v kozarce, tako da v celoti prekrije kumare. Kozarce takoj zatesnimo in pustimo, da se ohladijo. Shranjeni v hladnem prostoru bodo zdržali vsaj šest mesecev.
Nasvet: Če imate radi mehkejše kumare, jih skuhajte v tekočini ali polne kozarce pasterizirajte v vodi.