Zanimivosti

Tri pekoče omake za vroče meso z žara

M. H., Zarja
9. 8. 2018, 16.01
Deli članek:

K mesu z žara ni treba postreči veliko – za razkošno pojedino sta dovolj že okusna omaka in kos kruha.

Revija Zarja
Bela omaka

Bela omaka

Sestavine: 3/4 skodelice majoneze, 2 žlici belega balzamičnega kisa, strok česna, 1 čajna žlička mletega belega popra, žlička in pol dijonske gorčice, 1 žlica naribanega hrena, ščepec soli, vejica peteršilja.

Priprava: Česen strite v terilniku in vmešajte v majonezo, ki ste ji dodali vse druge sestavine. Dobro premešajte in servirajte potreseno z nasekljanim peteršiljem. Bela omaka se odlično ujema z ribami in perutnino.

Preberite tudi: Okusne in lahke jedi na hitro. Kliknite TUKAJ!

Medena omaka z limeto

Sestavine: 100 g masla, srednje velika čebula, 5 žlic čilijeve omake, 1/4 skodelice medu, 3 žlice limetinega soka, ščepec mletega popra, 100 ml vode

Priprava: Maslo stopite v kozici in mu dodajte čebulo. Pražite nekaj minut, dokler se čebula ne zmehča. Vmešajte čilijevo omako, med, poper in limonin sok. Primešajte še vodo in vse skupaj zavrite, nato pa na manjšem ognju kuhajte še pet minut. Omako ohladite in jo postrezite ob svinjini, pečeni na žaru. V hladilniku jo zaprto v kozarčku lahko hranite teden dni.

Revija Zarja
Medena omaka z limeto

Omaka harisa

Sestavine: 3 velike žlice mlete pekoče paprike, 2 nasekljana čilija, rdeča paprika, 3 stroki česna, 1 žlica grobe soli, 1 žlica mletega koriandra, 1/2 žlice mlete kumine, 1/2 skodelice oljčnega olja, sok ene limone.

Priprava: Rdečo papriko pečemo na ognju, dokler ne počrni. Nato jo olupimo, odstranimo peške in drobno nasekljamo. Dodamo nasekljan česen in vse druge sestavine razen olja ter vse skupaj dobro sesekljamo v mešalniku. Postopoma vmešamo še olje. Posolimo in popopramo po okusu. Omaka harisa izvira iz Magreba in je odlična priloga k jagnjetini ali telečjim ražnjičem, pečenim na žaru.

Revija Zarja
Omaka harisa