Zanimivosti

Ta teden kuhamo z zmagovalcem MasterChefa Slovenija 2018 Jako Mankočem

Lara Paukovič, Zvezde
8. 8. 2018, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2018, 08.37
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njegovo najljubšo jed pripravite bolje?

Revija Zvezde
Jaka Mankoč

Pankota z mehkim srcem

»Tudi ko kuham doma, sem običajno zelo strog do sebe,« pravi letošnji tekmovalec MasterChefa Jaka Mankoč. »Kadar koli imam čas, grem v trgovino po sestavine za novo kreacijo, ki jo potem tudi z veseljem postrežem domačim. Priznati pa moram, da se velikokrat zgodi, da delam do poznih večernih ur – in takrat se občasno pregrešim s kakšno hitro hrano, recimo hamburgerjem, kajti ob poznih urah je samo to na voljo. (smeh)«

Preberite tudi: Osvežite se s špricerjem iz grenivke in rožmarina. Kliknite TUKAJ!

Recept, ki ga je delil z nami, pa ni fast food, pač pa prefinjena panakota, s katero boste zagotovo navdušili goste na poletnem pikniku.
 
Sestavine

Za metin crumble:
100 g moke
100 g masla
50 g sladkorja
100 g sveže mete

Za mehko srce:
400 g svežih ali zamrznjenih jagod
100 g sladkorja

Za panakoto:
300 ml smetane za kuhanje
200 ml mleka
1 vaniljev strok
70 g sladkorja
6 lističev želatine

Priprava:
Za crumble pregnetite moko, sladkor in maslo, dokler ne dobite žagovini podobne zmesi, v katero vmešate na fino sesekljano meto, jo postavite na pekač in pečete približno 5–10 minut na 170 stopinjah, da je zlatorumene barve. Lotite se mehkega srca: jagode očistite in zmeljite v pire, ki ga zavrete in sladkate po okusu. Ko je sadni pire zavrel, ga vlijte v modele, ki jih običajno uporabljate za ledene kocke, in pustite, da vse skupaj dobro zamrzne. Pripravite panakoto: zmešajte smetano in mleko, razpolovite vaniljev strok ter vse skupaj segrejte na nizkem ognju, da se vanilja infuzira v zmes smetane in mleka (zmes ne sme zavreti). Sočasno želatino namočite v mrzlo vodo za približno pet minut ter jo vmešajte v zmes smetane in mleka. Pred sestavljanjem sladice iz zmesi poberite vaniljev strok.

Sladico sestavite tako, da v kozarce najprej nalijete le en centimeter panakote ter jo postavite v zamrzovalnik za deset minut, da se strdi. Ko je del panakote strjen, nanj postavite ledeno kocko jagodnega pireja ter vse skupaj prelijte s preostalo panakoto, da prekrije pire. Pustite v hladilniku približno štiri ure, da se panakota strdi. Preden postrežete, na vrh posujte crumble ter okrasite s svežimi jagodami in vejico mete.