Zamrznjeni jogurt z marelično omako in karamelo
20 minut + 3 ure za ohlajanje
Sestavine za 1 liter (za 4 do 6 oseb):
750 g polnomastnega jogurta
150 g želirnega sladkorja 1:1
½ bio limone
2 vaniljina sladkorja
8 zrelih marelic (300 g)
70 g sladkorja
½ stroka vanilje
150 ml karamelne omake
Preberite tudi: Najboljša sladica za vroče dni: bezgov tiramisu z mandlji. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Jogurt stresemo v veliko skledo. Želirni sladkor in 150 ml vode kuhljamo tri minute in potem počakamo, da se ohladi. Vmešamo v jogurt. Dodamo še nastrgano limonino lupino in sok ter vaniljin sladkor. Maso stresemo v strojček za sladoled.
2. Če strojčka nimamo, posodo postavimo v zamrzovalnik za tri ure, a vsakih 15 do 30 minut maso dobro premešamo. Za pravo strukturo mešamo sprva pogosteje, na koncu redkeje.
3. Marelice izkoščičimo in narežemo. Stresemo jih v lonec, dodamo 120 ml vode, sladkor, sredico vaniljinega stroka in šest minut kuhljamo. Potem ukašimo in počakamo, da se ohladi.
4. Zamrznjen jogurt naložimo v dresirno vrečko in nabrizgamo v posodice. Pokapljamo z marelično omako in karamelo.