Ledene rezine lubenice
25 minut + 6 ur za ohlajanje
Sestavine za 8 oseb:
180 ml soka lubenice
2 žlici limetinega soka
120 ml medu
ščepec soli
3 jajca
110 g masla
240 ml sladke smetane za stepanje
Za posip:
8 grahamovih krekerjev
2 žlici medu
4 žlice topljenega masla
ščepec soli
8 koščkov lubenice
listki bazilike
Preberite tudi: Poletno sladkanje z malinami. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Sok lubenice in limete, med in sol zmešamo v loncu, dodamo razžvrkljana jajca. Postavimo na štedilnik in segrevamo, dodamo na koščke narezano maslo. Ves čas mešamo, da se zmes zgosti in začne prijemati na kuhalnico.
2. Odstavimo in precedimo, postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
3. Medtem pripravimo posip. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Krekerje zmeljemo v mešalniku v drobtine. Dodamo med, sol in maslo in mešamo toliko časa, da dobimo strukturo, podobno mokri mivki.
4. Kvadraten pekač (stranica 20 cm) obložimo s papirjem za peko. Nanj stresemo piškotno testo in ga rahlo potlačimo ob dno pekača. Za 10 minut postavimo pekač v pečico. Počakamo, da se zmes popolnoma ohladi.
5. Smetano stepemo. Narahlo jo vmešamo v hladno maso z lubenico. Vlijemo v pekač, poravnamo in za 4 do 6 ur postavimo v zamrzovalnik.
6. Zmrzlino narežemo na osem rezin in jih okrasimo z listki bazilike in koščki lubenice. Takoj postrežemo.
Kako pripravimo sok?
Lubenici odstranimo semena, narežemo jo na koščke in ukašimo. Kašo precedimo in sok je pripravljen.