Zanimivosti

Danes za kosilo: polnjeni lignji

M. S.
10. 7. 2018, 11.00
Deli članek:

Naš recept prihaja iz Italije, točneje iz mesta Amalfi, kjer prisegajo na krompir, bučke, olive in kapre.

Revija Ženska

Polnjeni lignji so specialiteta morskih krajev in skoraj vsak ima svojo recepturo za okusen nadev.

Sestavine (za 4 osebe):

8 srednje velikih lignjev,

2 stroka česna,

¾ skodelice drobtin,

1 šop peteršilja,

60 g naribanega parmezana,

200 ml suhega belega vina,

1 krompir,

1 beljak,

2 bučki,

300 g češnjevega paradižnika,

40 g črnih oliv,

20 g vloženih kaper,

olivno olje,

sol, poper.

Priprava:

Krompir olupimo, skuhamo v slani vodi in pretlačimo v pire.

Lignje očistimo, odrežemo lovke in plavuti.

Česen olupimo in en strok popražimo na 3 do 4 žlicah olja. Dodamo lovke in plavuti, zalijemo s 100 ml vina in kuhljamo, da tekočina skoraj povre.

Iz ponve odstranimo lovke in sesekljamo.

V skledi zmešamo pire, sesekljano bučko, dve žlici naribanega sira, beljak, sesekljan peteršilj, strok pretlačenega česna, žlico drobtin, sesekljane kapre in olive. Solimo in popramo.

Z nadevom napolnimo lignje in jih zapremo z zobotrebcem.

V ponvi, kjer smo prej pražili česen in lovke, 2 do 3 minute pečemo lignje. Zalijemo jih s preostalim vinom, pokrijemo in pečemo pol ure. Po potrebi zalivamo z vodo.

Posodo odkrijemo in dodamo polovičke paradižnikov, solimo, popramo. Kuhamo 10 minut, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.

Preberite tudi: Osvežite se - mavrični koktajl z žajbljem! Kliknite TUKAJ!