Polnjeni lignji so specialiteta morskih krajev in skoraj vsak ima svojo recepturo za okusen nadev.
Sestavine (za 4 osebe):
8 srednje velikih lignjev,
2 stroka česna,
¾ skodelice drobtin,
1 šop peteršilja,
60 g naribanega parmezana,
200 ml suhega belega vina,
1 krompir,
1 beljak,
2 bučki,
300 g češnjevega paradižnika,
40 g črnih oliv,
20 g vloženih kaper,
olivno olje,
sol, poper.
Priprava:
Krompir olupimo, skuhamo v slani vodi in pretlačimo v pire.
Lignje očistimo, odrežemo lovke in plavuti.
Česen olupimo in en strok popražimo na 3 do 4 žlicah olja. Dodamo lovke in plavuti, zalijemo s 100 ml vina in kuhljamo, da tekočina skoraj povre.
Iz ponve odstranimo lovke in sesekljamo.
V skledi zmešamo pire, sesekljano bučko, dve žlici naribanega sira, beljak, sesekljan peteršilj, strok pretlačenega česna, žlico drobtin, sesekljane kapre in olive. Solimo in popramo.
Z nadevom napolnimo lignje in jih zapremo z zobotrebcem.
V ponvi, kjer smo prej pražili česen in lovke, 2 do 3 minute pečemo lignje. Zalijemo jih s preostalim vinom, pokrijemo in pečemo pol ure. Po potrebi zalivamo z vodo.
Posodo odkrijemo in dodamo polovičke paradižnikov, solimo, popramo. Kuhamo 10 minut, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.