Poletni puding z jagodičevjem
20 min + čas za hlajenje
Sestavine za 8 oseb:
175 g sladkorja
1 cimetova palčka
1 kg mešanega jagodičevja
800 g belega kruha (brez skorje, najbolje 9 rezin opečenca)
150 g sira maskarpone
Priprava:
1. V lonec stresemo sladkor, cimet in štiri žlice vode. Počasi segrevamo in ves čas mešamo, da se sladkor stopi. Potem dodamo jagodičevje in kuhljamo še nekaj minut, da se sadje zmehča in spusti sokove. Odstavimo z ognja in pustimo, da se mešanica ohladi.
2. Precedimo, da ločimo sadno kašo od soka. Cimetovo palčko odstranimo.
3. Okroglo posodo (prostornina 1,5 litra) obložimo s prozorno folijo. Kruh narežemo na devet rezin. Osem rezin prerežemo na pol, in sicer rahlo po diagonali. Rezine pomočimo v sok in z njimi obložimo model. Med rezinami ne sme biti razmika.
4. V posodo naložimo tretjino sadne kaše, nanjo naložimo maskrapone in nanj preostalo sadno kašo. Prekrijemo s kruhovimi rezinami, če morda še štrlijo nad nadevom.
5. Zadnjo rezino kruha obrežemo v krog in ga položimo na vrh pudinga. Pokapljamo s sokom.
6. Puding zavijemo v prozorno folijo in na vrh položimo krožnik. Nanj položimo nekaj pločevink in puding čez noč postavimo v hladilnik.
7. Naslednji dan puding obrnemo in zvrnemo iz modela. Narežemo na rezine in postrežemo.
Nasvet
Primerna posoda za pripravo pudinga je plastična, s pokrovom, ki jo najdemo v vsakem gospodinjstvu.