Zanimivosti

Slastno in zdravo: od sveže špinače do sladkega korenčka

Katja Kmet, Zarja
4. 7. 2018, 11.01
Deli članek:

Se ne morete odločiti, katera mlada zelenjava vam je najbolj pri srcu? Nič za to! Vse, kar že raste in bo še zraslo na domačih vrtovih, je prava zakladnica najboljšega, kar lahko postavimo na mizo. Zato si čim večkrat privoščite mlado vrtno zelenjavo: enkrat redkvice, drugič kolerabo, grah ali nežno špinačo. Ali pa kombinirajte barvitost in okuse sezonske ponudbe ter skuhajte kaj posebno dobrega, na primer pisano juho z obilo mlade zelenjave.

Revija Zarja
Piščančja juha z vrtno zelenjavo

Piščančja juha z vrtno zelenjavo

Za 3 osebe

Priprava in kuhanje: 25 minut

Sestavine: 2 piščančja prsna fileja brez kože (okoli 400 g) * 750 ml kokošje juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 200 g mladega korenja * 100 g mladega izluščenega graha * 175 g kolerabe * 75 g jušnih testenin * poper * kanec worcestrske omake * pol šopka krebuljice ali peteršilja.

Priprava: Pristavimo juho, da zavre. Piščančje meso oplaknemo, damo v juho in kuhamo od 8 do 10 minut. Nato ga narežemo na koščke. Korenčke ostrgamo in narežemo na poševne rezine. Kolerabo olupimo in narežemo na rezine, te pa na podolgovate koščke. Ponovno zavremo juho, vanjo damo korenje, kolerabo in jušne testenine ter kuhamo od 5 do 6 minut. Dodamo grah in kuhamo še od 3 do 4 minute. Dodamo koščke mesa, da se pregrejejo. Juho solimo, popramo, začinimo z malo worcestrske omake ter potresemo s sesekljano krebuljico ali peteršiljem.

Revija Zarja
Krompirjeva solata z redkvicami

Krompirjeva solata z redkvicami

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 500 g srednje velikih mladih krompirjev * 3 žlice kisle smetane * 1 žlica zrnate gorčice * drobnjak * 200 g redkvic * mlada čebula.

Priprava: Krompirje operemo, ostrgamo, narežemo na debelejše rezine in skuhamo v osoljeni vodi. Odcedimo jih in ohladimo. Zmešamo kislo smetano, gorčico, narezan drobnjak, sol in poper, da dobimo solatni preliv. V skledo damo krompirjeve rezine in narezane redkvice, na vrh pa solatni preliv. Po želji dodamo tanke rezine mlade čebule. Premešamo in postrežemo.

Revija Zarja
Vitaminska grahova pijača z meto

Vitaminska grahova pijača z meto

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut in hlajenje

Sestavine: 1 šalotka * 250 g izluščenega mladega graha * 1 žlica masla * 1 dl zelenjavne juhe ali jušne osnove * 4 vejice mete * pol litra pinjenca * 2 žlici limetinega soka * sol * poper * tabasko.

Priprava: Na drobno sesekljano šalotko in grah damo v kozico skupaj z žlico masla. Počasi prepražimo, da šalotka postekleni. Zalijemo z juho, počakamo, da zavre, nato pa kuhamo na šibkem ognju 2 minuti. Pustimo, da se ohladi. Osmukamo listke z vejic mete. Metine listke, ohlajeni grah z juho vred, pol litra pinjenca, limetin sok, sol, poper in kanec tabaska gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Precedimo skozi gosto cedilo in postavimo za 1 uro na hladno. Preden nalijemo v kozarce, po okusu še začinimo.

Revija Zarja
Osvežujoča solata s kolerabicami

Osvežujoča solata s kolerabicami

Za 6 oseb

Priprava: 25 minut

Sestavine: 2 kolerabi * 1 glava mladega zelja * 2 šopka mlade čebule * šopek redkvic * sok pol limone; * za solatni preliv: 175 g majoneze * 50 g naribanega hrena (svežega ali iz kozarca) * na grobo zmlet poper.

Priprava: Olupljeni kolerabici narežemo na tanke rezine, te pa na čim tanjše rezance. Mlado zelje na tanko narežemo ali naribamo. Mlado čebulo očistimo in na tanko narežemo. V skledo damo kolerabice, zelje in mlado čebulo. Dodamo od 1 do 2 žlički soli, premešamo in pustimo stati 30 minut, da zelenjava izpusti tekočino. Medtem zmešamo majonezo, hren in poper. Osoljeno zelenjavo oplaknemo na cedilu, nato pa na čisti krpi iz nje iztisnemo vso odvečno vodo. Damo v skledo, dodamo redkvice, majonezni preliv in limonin sok. Premešamo in postrežemo s kosom polnozrnatega kruha.

Revija Zarja
Špinačni njoki s parmezanom

Špinačni njoki s parmezanom

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 200 g mladih špinačnih listov * pest peteršiljevih listkov * 1 strok česna * 140 g sirčka rikota * 85 g moke * 2 jajci * 100 g sveže naribanega parmezana (in parmezan za potresanje) * sveže nariban muškatni orešček * oljčno olje, rukola, češnjevi paradižniki.

Priprava: V kotličku zavremo vodo, s katero nato prelijemo špinačne liste v široki skledi. Pustimo jih 2 minuti, da ovenijo. Nato jih dobro odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Stresemo jih na čisto kuhinjsko krpo in nad koritom močno ožmemo. Špinačo nato na drobno sesekljamo. Damo jo v skledo, dodamo rikoto, na drobno sesekljan peteršilj, na drobno sesekljan česen, moko, jajci in nariban parmezan. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom, nato pa z vilicami temeljito mešamo, da dobimo enotno zmes. Z mokrimi rokami oblikujemo iz zmesi za oreh velike kroglice. Zložimo jih drugo poleg druge na pladenj in postavimo za najmanj pol ure v hladilnik. Ko želimo njoke skuhati, vklopimo pečico, da se segreje na 100 stopinj, in pristavimo široko kozico vode, da zavre. Ko voda vre, zmanjšamo ogenj. V vodo dajemo po 8 do 10 njokov. Sprva se potopijo na dno, ko splavajo na površino, pa jih kuhamo še kako minuto, preden jih poberemo s penavko, damo v skledo in postavimo v toplo pečico, da se ne ohladijo. Po porcijah tako skuhamo vse njoke. Razdelimo jih na krožnike, pokapljamo z oljčnim oljem, potresemo z naribanim parmezanom in okrasimo z rukolo in s prerezanimi češnjevimi paradižniki.

Nasvet: K špinačnim njokom lahko postrežemo tudi paradižnikovo omako – v tem primeru opustimo rukolo in češnjeve paradižnike.

Revija Zarja
Popečene palačinke s špinačnim nadevom

Popečene palačinke s špinačnim nadevom

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 1 ura

Sestavine: za testo: 2,5 dl mleka * 150 g moke * sol * 3 jajca * 30 g naribanega parmezana * 6 do 8 žličk masla; * za nadev: 750 g mlade špinače * 1 čebula * 1 strok česna * 1 žlica masla * poper * sol * muškatni orešček * 200 g kuhane šunke * 125 g mocarele; * za preliv: 2,5 dl mleka * 3 jajca * sol * poper * muškatni orešček * 125 g mocarele * 40 g naribanega parmezana.

Priprava: Iz 2,5 dl mleka, jajc, moke, soli, popra in muškatnega oreščka zmešamo gladko testo za palačinke. Pustimo ga stati 15 minut, da se moka napne. Medtem očistimo in operemo špinačo. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo, prav tako česen. Na žlici masla pražimo čebulo in česen na majhnem ognju, da čebula postekleni. Dodamo mokro špinačo ter jo dušimo v pokriti posodi od 3 do 4 minute, da se sesede. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Premešamo in damo špinačo na cedilo, da se dobro odteče. Šunko narežemo na kockice, prav tako mocarelo, oboje pomešamo z odcejeno špinačo. Iz testa za palačinke spečemo v ponvi drugo za drugo 8 tankih palačink. Obložimo jih z nadevom iz špinače, šunke in mocarele. Zvijemo jih in zložimo v pravokoten model. Za preliv stepemo mleko, jajca, sol, poper in muškatni orešček. Zlijemo na palačinke v modelu. Potresemo z naribanim parmezanom in naribano ali na drobno sesekljano mocarelo. Model postavimo v vročo pečico. Palačinke pečemo pri 200 stopinjah 25 minut.

Revija Zarja
Mlado korenje z bulgurjem

Mlado korenje z bulgurjem

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 1 šop mladega korenja * 1 čebula * 1 strok česna * 2 žlici oljčnega olja * 2 žlici ajvarja * 100 g bulgurja * sol * poper * 1 žlica masla * 2 žlički medu * ščepec čilijevih kosmičev * 50 g pistacij * 6 vejic mete.

Priprava: Korenčke skrtačimo pod tekočo vodo, nato jih nekoliko ostrgamo. Odrežemo jim liste, a nekaj zelenja pustimo. Če so korenčki večji, jih razrežemo na kose. V grelniku zavremo 2 dl vode. Čebulo na drobno sesekljamo, prav tako česen. Oboje počasi prepražimo na olju. Ko čebula postekleni, primešamo ajvar in še malo popražimo. Dodamo bulgur in prelijemo z vrelo vodo. Solimo in popramo. V pokriti posodi naj vse skupaj počasi vre od 12 do 15 minut. Odstavimo. V ponvi razpustimo maslo, dodamo korenje in ga najprej popražimo, nato pa dodamo med in med mešanjem pražimo še toliko, da se korenje obda z medeno plastjo in je glazirano. Solimo, dodamo čilijeve kosmiče, zalijemo z 1,5 dl vode ter v pokriti ponvi dušimo od 10 do 12 minut. Pistacije izluščimo in na grobo sesekljamo. Metine liste osmukamo in narežemo. Bulgurju dodamo korenje, narezano meto in sesekljane pistacije. Premešamo in postrežemo s solato.

Nasvet: V bulgur lahko poleg korenja zamešamo koščke popečene paprike ali bučk.

Shutterstock
Kuskus z grahom

Kuskus z grahom

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 15 minut

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja * 1 žlička karija * sol * 200 g izluščenega mladega graha * 200 g kuskusa * 25 g masla * 30 g zlato prepražene čebule * poper * peteršilj.

Priprava: Pristavimo 2 dl vode z oljčnim oljem, karijem in ščepcem soli. Dodamo grah in pustimo, da prevre. Ko je grah že skoraj kuhan, primešamo kuskus. Odstavimo in pustimo v pokriti posodi 5 minut, da se kuskus napne. Primešamo maslo in prepraženo čebulo. Popramo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Nasvet: Da je kuskus bolj vitaminski in zelen, lahko skupaj z grahom prevremo tudi pest sesekljanih špinačnih listov.

Revija Zarja
Nadevane kolerabice

Nadevane kolerabice

Za 6 oseb

Priprava in kuhanje: 75 minut

Sestavine: 6 približno enako velikih kolerabic (2 kg) * sol * 3 kosi opečenca * 1 čebula * 500 g mešanega mletega mesa * 1 jajce * 1 žlica pikantne gorčice * poper * 1 žlička jušnega koncentrata (ali jušna kocka) * 2 dl sladke smetane * 3 žlice belega vina *muškatni orešček * 1 žlica moke * sesekljan peteršilj.

Priprava: Kolerabice na tanko olupimo, na spodnjem delu jih odrežemo toliko, da dobimo ravno dno. Nežne zelene listke prihranimo. Kolerabice položimo v osoljeno vrelo vodo, kuhamo jih 30 minut. Vzamemo jih iz posode, vodo od kuhanja pa prihranimo. Nadev: opečencu obrežemo skorjo, namočimo ga v toliko vode, da se napne, nato ga dobro iztisnemo in nadrobimo. V skledi pomešamo namočeni kruh, mleto meso, jajca, na drobno sesekljano čebulo, gorčico, sol in poper, da dobimo enotno maso. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Odcejene kuhane kolerabice previdno izdolbemo, napolnimo z mesnim nadevom in zložimo v model. Prilijemo 2,5 dl vode od kuhanja kolerabic ter dodamo nadrobljeno jušno kocko. Postavimo za 25 minut v vročo pečico. Kolerabice poberemo iz modela in shranimo na toplem, tekočino iz modela pa precedimo v kozico. Prilijemo vino in smetano, v kateri prej gladko razmešamo malo moke. Kuhamo, da se omaka zgosti. Začinimo jo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Kolerabice damo v omako, še malo jih pogrejemo, nato pa potresemo s sesekljanimi mladimi listki in s sesekljanim peteršiljem. Postrežemo s krompirjevim pirejem.

Preberite tudi: Zdaj je čas za ocvrte bučkine cvetove. Kliknite TUKAJ!