Narastek s porom
Potrebujemo 2 velika pora, pol kg skute, 3 jajca, 3 žlice moke, olje in začimbe.
Por očistimo, zrežemo na kolobarje in prepražimo na dveh žlicah olja, da začne rahlo rumeneti. Malo ga ohladimo in dodamo skuti, primešam še stepena jajca, moko, sol in poper, lahko pa tudi 3 žlice nastrganega parmezana. Poravnamo v namaščen pekač in pečemo dobre pol ure pri 180 stopinjah. Ponudimo s paradižnikovo solato. Narastek je odličen tudi hladen.
Pikantna skuta s krompirjem
Potrebujemo pol kilograma skute, lonček kisle smetane, večjo konzervo tunine (16 dag), 5 mladih čebul, žličko ostre paprike, 80 dag krompirja, olje in začimbe. Namesto tunine vzamemo 15 dag sesekljane šunke, skuta pa bo dobra tudi brez rib ali mesa.
Skuto pomešamo s kislo smetano, dodamo na koščke natrgano tunino, na drobno sesekljano čebulo, papriko, sol in poper. Dobro premešamo in spravimo v hladilnik, kjer lahko jed hranimo nekaj dni in uporabljamo kot odličen namaz.
Kosilo pa pripravimo takole: krompir skrtačimo pod tekočo vodo, razpolovimo in neolupljenega nasolimo. Pokapamo ga z oljem in damo v namaščen pekač z odrezano stranjo navzgor. Pečemo ga pri 220 stopinjah približno pol ure. Tik pred koncem pečenja ga potresemo s svežim majaronom. Ponudimo ga s pikantno skuto.
Zvitki iz jajčevcev
Potrebujemo 30 dag skute, 4 rezine pršuta, 10 izkoščičenih črnih oliv, žlico sesekljanega drobnjaka, žlico pikantne gorčice, 2 jajčevca, olje, začimbe in šopek lepih drobnjakovih listov.
Skuto pomešamo z na drobno zrezanim pršutom, sesekljanimi olivami, drobnjakom, gorčico, soljo in poprom. Neolupljene jajčevce zrežemo po dolgem na tanke rezine, jih rahlo solimo in opečemo z obeh straneh na malo olja. Opečene rezine damo na kuhinjski papir, da popivnajo odvečno olje, ohladimo, namažemo s skuto, zvijemo in prevežemo z drobnjakom. Ponudimo s kruhom in paradižnikovo solato.
Skutne žogice
Potrebujemo pol kg skute, 10 dag gorgonzole, 3 jajca, 4 žlice moke, vrečko pecilnega praška, olje in začimbe.
Skuto pomešamo z zdrobljeno gorgonzolo, dodamo stepena jajca, moko, pecilni prašek in sol po okusu. Dobro pregnetemo in oblikujemo za večji oreh velike, nekoliko sploščene kroglice. Ocvremo jih v ne prevročem olju, pri tem se lepo napihnejo in postanejo zlato rjave. Ponudimo tople s solato ali hladne z jogurtom.