Visoke temperature pospešujejo zorenje sadja in zelenjave oziroma se živila zaradi njih hitreje pokvarijo. Tu je še nekaj nasvetov za čiščenje hladilnika in načrtno shranjevanje hrane v njem.
Izredno pomembno je, da preprečimo rast bakterij, to pa zagotovimo z ustreznim ravnanjem in shranjevanjem hrane. Večina bakterij se optimalno razvija pri temperaturi med 10–60 stopinj Celzija. Pri temperaturah nad 60–65 stopinj Celzija se v zadostnem času večina bakterij uniči. Poleti moramo biti zaradi visokih temperatur posebej pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane.
Previdno s hrano v naravi
Shranjevanje hrane na hladnem upočasnjuje razmnoževanje bakterij, zato je treba vsa živila, ki se hitro pokvarijo, zlasti meso, perutnino in ribe, hraniti na hladnem. Če jih ne boste uporabili takoj, pa jih raje spravite kar v zamrzovalnik.
Ko smo na počitnicah ali na pikniku, je navadno težko zagotoviti ustrezno temperaturo za shranjevanje živil. Pijačo in hrano shranjujte ločeno. Bodite še posebno pozorni na ločeno shranjevanje surovega mesa in že pripravljene hrane. Napol pripravljene hrane ni dobro prenašati naokoli. Najbolje je, če imamo hrano s seboj na poti v hladilni torbi (ki žal seveda ne drži večno, nekaj časa pa že). Če je nimamo, lahko to rešimo tako, da natočimo vodo v plastenko, jo damo 24 ur prej v skrinjo in potem na dan odhoda vzamemo iz skrinje. Položimo jo v vrečko poleg živil, ki bodo zaradi tega dlje časa na hladnem. Ali pa s seboj vzamemo sadje in zelenjavo, sir, kruh, izognemo pa se na primer salami in mesu.
S kuhanjem se uničijo
Zastrupitve s hrano v lažji obliki so dokaj pogoste. Pravilno kuhanje uniči vse ali vsaj večino bakterij v hrani, vzdrževanje hrane na dovolj visoki temperaturi po kuhanju pa preprečuje nadaljnje razmnoževanje večine nevarnih bakterij. Meso in mesne jedi je treba vedno temeljito skuhati. Če je meso v notranjosti krvavo ali pa so krvavi sokovi, to pomeni, da ni dovolj skuhano in da utegne vsebovati škodljive mikrobe. Voda, v kateri kuhate hrano, naj kipi, in sicer tako dolgo, da doseže dovolj visoko temperaturo, ki bo uničila vse bakterije. Med najbolj »kritična« živila prištevamo meso rib, lupinarjev, perutnine in govedi ter jajca in mlečne izdelke, ki niso pasterizirani.