Pravilno shranjevanje

Pazljivo s surovo in nepredelano hrano na piknikih

Z.F. / Novice Svet24
25. 6. 2018, 11.00
Deli članek:

Topli dnevi, ki nas božajo v poletnih mesecih, prinesejo s seboj tudi nekaj težav. Opozorilo, ki ga je pametno upoštevati, je zagotovo previdnost pri shranjevanju hrane.

Dreamstime
Hrane ne hranite predolgo, tudi v hladilniku ali zamrzovalniku ne. Če je živilo videti pokvarjeno ali ima sumljiv vonj, ga takoj zavrzite.

Visoke temperature pospešujejo zorenje sadja in zelenjave oziroma se živila zaradi njih hitreje pokvarijo. Tu je še nekaj nasvetov za čiščenje hladilnika in načrtno shranjevanje hrane v njem.

Izredno pomembno je, da preprečimo rast bakterij, to pa zagotovimo z ustreznim ravnanjem in shranjevanjem hrane. Večina bakterij se optimalno razvija pri temperaturi med 10–60 stopinj Celzija. Pri temperaturah nad 60–65 stopinj Celzija se v zadostnem času večina bakterij uniči. Poleti moramo biti zaradi visokih temperatur posebej pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane.

Previdno s hrano v naravi

Shranjevanje hrane na hladnem upočasnjuje razmnoževanje bakterij, zato je treba vsa živila, ki se hitro pokvarijo, zlasti meso, perutnino in ribe, hraniti na hladnem. Če jih ne boste uporabili takoj, pa jih raje spravite kar v zamrzovalnik. 

Ko smo na počitnicah ali na pikniku, je navadno težko zagotoviti ustrezno temperaturo za shranjevanje živil. Pijačo in hrano shranjujte ločeno. Bodite še posebno pozorni na ločeno shranjevanje surovega mesa in že pripravljene hrane. Napol pripravljene hrane ni dobro prenašati naokoli. Najbolje je, če imamo hrano s seboj na poti v hladilni torbi (ki žal seveda ne drži večno, nekaj časa pa že). Če je nimamo, lahko to rešimo tako, da natočimo vodo v plastenko, jo damo 24 ur prej v skrinjo in potem na dan odhoda vzamemo iz skrinje. Položimo jo v vrečko poleg živil, ki bodo zaradi tega dlje časa na hladnem. Ali pa s seboj vzamemo sadje in zelenjavo, sir, kruh, izognemo pa se na primer salami in mesu.

S kuhanjem se uničijo

Zastrupitve s hrano v lažji obliki so dokaj pogoste. Pravilno kuhanje uniči vse ali vsaj večino bakterij v hrani, vzdrževanje hrane na dovolj visoki temperaturi po kuhanju pa preprečuje nadaljnje razmnoževanje večine nevarnih bakterij. Meso in mesne jedi je treba vedno temeljito skuhati. Če je meso v notranjosti krvavo ali pa so krvavi sokovi, to pomeni, da ni dovolj skuhano in da utegne vsebovati škodljive mikrobe. Voda, v kateri kuhate hrano, naj kipi, in sicer tako dolgo, da doseže dovolj visoko temperaturo, ki bo uničila vse bakterije. Med najbolj »kritična« živila prištevamo meso rib, lupinarjev, perutnine in govedi ter jajca in mlečne izdelke, ki niso pasterizirani.

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog