Skuše s papriko
Osebe: 4
Pečenje: 40 min
Sestavine:
4 porcijske skuše
1 velika rdeča paprika
1 velika rumena paprika
1 večja bela čebula
4 žlice olja
1 ščepec soli
1 ščepec popra
3 žlice sesekljanega peteršilja
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Ribe očistimo, notranjost solimo in popramo ter potresemo s peteršiljem, nato jih zložimo na naoljen pekač in ga postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 30 minut.
2. Papriko očistimo in narežemo na trakce, čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in papriko, malo popražimo, solimo in popramo ter prilijemo nekaj žlic vroče vode. Pokrito dušimo še približno 5 minut.
3. Ko so skuše že skoraj pečene, jih obložimo z dušeno papriko in pečemo še 5 minut. Nazadnje jih potresemo s peteršiljem.
Krompir s špinačo po indijsko
Osebe: 4
Kuhanje: 30 min
Sestavine:
500 g mladega krompirja
600 g mlade špinače
1 svež oster feferonček
1 sesekljana čebula
1 žlička semen koriandra
1 ščepec zmletega kumina
2 stroka kardamoma
1 žlica nastrganega svežega ingverja
2 stroka zmečkanega česna
4 žlice olja
2 dl čiste zelenjavne juhe
4 žlice čvrstega jogurta
Priprava:
1. Dobro opran neolupljen krompir prerežemo ali narežemo na četrtine. Špinačo dobro operemo, odcedimo in na grobo nasekljamo. Feferonček prerežemo, odstranimo semena in ga sesekljamo. Koriander zdrobimo.
2. V široki posodi segrejemo olje, dodamo koriander, kumin, kardamom in nastrgan ingver, mešamo in pražimo 1 minuto. Dodamo čebulo, česen, feferonček, mešamo in pražimo še 2 minuti.
3. V posodo damo krompir, prilijemo vročo juho, pokrito kuhamo 25 minut in vmes večkrat premešamo. Nato dodamo špinačo, solimo, popramo in kuhamo še 5 minut. Nazadnje dodamo jogurt, premešamo in še vroče postrežemo.