Mangu s tremi udarci
Devetnajstletna Nicolle, voditeljica oddaje La Hora Feliz na Radiu Salomon, se je v Slovenijo preselila pri šestih letih, in čeprav ima slovensko kulinariko zelo rada, ji bo v srcu vedno ostala domača dominikanska hrana, ki jo spominja na otroštvo, dom in družino. Pravi, da se v kuhinji dobro znajde, čeprav ji je ljubše opazovanje drugih pri kuhanju in pokušanju hrane.
Sestavine:
čebula
sol
kis
olje
zelene banane (poljubno število)
sir za žar
salama
maslo
avokado
ocvrto jajce
Priprava:
Položite narezano čebulo v srednje veliko posodo s ščepcem soli in kisom. Pustite nekaj časa, da se prepoji. Zelene banane olupite, narežite jih na četrtine in jih dajte v velik lonec z dovolj vode. Dodajte sol po okusu. Počakajte, da voda zavre, in kuhajte približno trideset minut. Medtem v srednji ponvi segrejte olje in popecite sir za žar, dokler nista obe strani zlato rjave barve (približno tri minute). Sir položite na papirnato brisačko. V ponev dodajte še žlico olja in prepražite nekaj kosov salame, dokler ni hrustljava na obeh straneh, to je približno štiri minute. V ponev prelijte skledo s čebulo. Kuhajte, dokler se čebula ne zmehča in postane svetlo rožnate barve (približno deset minut). Kuhane zelene banane z zajemalko vzemite iz vode in jih postavite v ločeno veliko skledo. Dodajte maslo in približno skodelico (240 ml) vroče vode, v kateri so se kuhale. Banane tlačite, dokler zmes ni kremasta oziroma nastane pire. Dodajte več tekočine, če je potrebno. Pireju zelenih banan (imenovanem mangu) priložite ocvrti sir, ocvrto salamo, avokado in ocvrto jajce.
Okrasite s kislo čebulo in uživajte v jedi.