Pečen losos s šparglji
Sestavine za 4 osebe:
500 g lososovega fileja (v kosu)
sol, poper
4 žlice olja
1 vejica rožmarina
1 kos bio pomarančne ali limonine lupine
200 g špargljev
Za omako:
100 ml ribje jušne osnove
1 šalotka
2 žlici grobozrnate gorčice
2 žlici belega vinskega kisa
30 g posušenih brusnic
Priprava:
1. Ribji file splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in narežemo na štiri kose. Solimo, popramo. V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo vejico rožmarina in lupino citrusov in kose ribe na hitro popečemo z vseh strani.
2. Ribe odložimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in jih damo na toplo v pečico, segreto na 80 stopinj.
3. Za omako zavremo jušno osnovo in pokuhamo olupljeno in sesekljano šalotko. Precedimo in juhi dodamo gorčico, kis in preostalo olje. Solimo, popramo, vmešamo brusnice.
4. Špargljem odrežemo oleseneli spodnji del, Kuhamo jih v slani vodi od 4 do 5 minut. Postrežemo jih z lososom in omako.