Piščančja bedra v sladko-kisli omaki:
Osebe: 4
Pečenje: 1 ura
4 manjša piščančja bedra
200 g stebelne zelene
4 korenčki
1 ščepec soli
1 ščepec popra
2 žlici masla
3 dl rdečega vina
3 dl čiste kokošje juhe
1 lovorov list
1 ščepec rožmarina
1 šopek mlade čebulice ali 2 tanjša pora
100 g šampinjonov
2 žlici limoninega soka
3 žlice medu (lahko tudi sladkorja)
2 žlici vinskega kisa
Priprava:
1. Zeleno in korenje ostrgamo in narežemo na paličice. Meso operemo, osušimo in natremo s poprom. Pečico ogrejemo na 220 stopinj.
2. V pekaču stopimo maslo, vanj zložimo bedra in jih po obeh straneh zlato popečemo, šele nato jih posolimo, dodamo narezano korenje in zeleno ter popražimo. Nato prilijemo vino in juho ter z lopatico postrgamo po dnu pekača. Dodamo lovor in rožmarin, pokrijemo, damo v ogreto pečico in pečemo 45 minut.
3. Medtem šampinjone očistimo, prerežemo in poškropimo z limoninim sokom, da ne potemnijo. Čebulice ali por očistimo in narežemo na 3 cm dolge koščke. Ko je meso že skoraj mehko, pekač odkrijemo, dodamo gobe in čebulice ter pečemo še 15 minut. Nazadnje omaki primešamo med ali sladkor in kis, po okusu dosolimo in popramo.
Koruzna pogača
Osebe: 6
Pečenje: 40 minut
3 dl (1 skodelica) moke
400 g (2 skodelici) koruznega zdroba
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
1 vrečka pecilnega praška
4 jajca
3 dl jogurta ali kislega mleka
2 dl mineralne vode
2 dl olja
500 g pasirane skute
2 žlici olja za pekač
100 g na grobo naribanega dimljenega sira
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledi dobro zmešamo moko, zdrob, sladkor, sol in pecilni prašek. Primešamo stepena jajca, jogurt, mineralno vodo, olje in skuto.
2. Testo stresemo v pekač, ki smo ga dobro namazali z oljem. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 40 minut, nato pogačo potresemo z naribanim dimljenim sirom in pečemo še približno pet minut.
Kavna grmada
Osebe: 8
Priprava: 30 minut
Sestavine:
4 jajca
350 g maskarponeja
250 g sladkorja
2 zavoja vaniljevega sladkorja
1 zavoj nalomljenih otroških piškotov
100 g rozin, namočenih v 3 cl ruma
100 g prepraženih in grobo zmletih lešnikov
100 g mlete čokolade
1 dl (1 mala skodelica) kuhane kave
1 žlička mlete kave
Priprava:
1. Beljake stepemo v čvrst sneg, dodamo rumenjake, maskarpone, sladkor, manjše koščke piškotkov in preostale sestavine, razen čokolade in kave.
2. Nastalo zmes ločimo na dve polovici in v eno zamesimo kavo in čokolado. Premešamo in potem izmenjaje vaniljevo in čokoladno zmes nalagamo v stekleno posodo ali pekač.
3. Pustimo, da se okusi prepojijo. Za serviranje vzamemo večjo zajemalko in na krožniku oblikujemo »grmade«.