Zanimivosti

Slastne jedi iz sklede so popoln obrok

Katja Kmet, Zarja
4. 6. 2018, 14.01
Deli članek:

Jedi, ki jih postrežemo v skledi, postajajo vse bolj priljubljene.

Revija Zarja
Zeleni zajtrk z jagodičevjem

Malo nas spominjajo na čase, ko je vsa družina jedla iz ene sklede, gledano z današnjimi očmi pa se tudi zavedamo prednosti, da lahko v eni skledi postrežemo popoln obrok. Domiselno ga sestavimo iz beljakovin, ogljikovih hidratov, poskrbimo, da vsebuje vlaknine in vitamine, pri pripravi pa si pomagamo z vnaprej skuhanimi sestavinami, z zalogami iz hladilnika in shrambe, z ostanki od prejšnjega dne ter seveda s posebej svežo in kakovostno zelenjavo. Sodobna pisana skleda dobre hrane - užitek jo je pogledati, še bolj pa zajemati iz nje!

Zeleni zajtrk z jagodičjem

Za 2 osebi

Priprava: 20 minut

Sestavine: 50 g špinačnih listov * 1 avokado * 1 mango * 1 jabolko * 2 dl mandljevega mleka * 2 kivija * 100 g mešanega jagodičja * po želji tudi banane.

Priprava: Špinačo, na koščke narezan olupljen avokado, mango in jabolko damo v sekljalnik (blender). Prilijemo mandljevo mleko in zmeljemo v gosto, gladko kašo. Razdelimo v 2 skledi, na vrh damo jagodičje, olupljen in narezan kivi, lahko tudi narezana kolesca banane.

Revija Zarja

Korejski bibimbap

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 4 skodelice kuhanega jasminovega riža * 1 žlica olja * 6 pesti špinačnih listov * 1 žlička sezamovega olja * sol * 250 g mlete govedine * 2 žlici čilijeve omake s česnom * 1 žlica sojine omake * 1 žlica rjavega sladkorja * 4 jajca * 1 kumara * 4 korenčki * 4 mlade čebule * 4 žlice kimčija * 1 žlica sezamovega semena * mlada čebula.

Priprava: Če nimamo vnaprej skuhanega riža, ga skuhamo v osoljenem kropu in odcedimo. Riž naj bo še nekoliko čvrst na ugriz – potrebujemo ga 4 skodelice. Za špinačo segrejemo v ponvi olje, dodamo špinačne liste in jih med mešanjem pražimo toliko, da ovenijo. Špinačo poberemo iz ponve, damo na krožnik, prelijemo s sezamovim oljem, solimo in pustimo, da počaka. V ponev, na olje, ki je ostalo od špinače, damo mleto meso in ga med mešanjem pražimo, da porjavi in se nadrobi. Primešamo sojino omako ter čilijevo omako s česnom, dodamo rjavi sladkor in mešamo še 1 minuto. Odstavimo. Pripravimo svežo zelenjavo: korenje naribamo na strgalu z velikimi luknjicami ali pa ga narežemo na tanke palčke. Narežemo tudi kumaro, sesekljamo mlado čebulo. Jajca ali spečemo na oko ali pa jih skuhamo v mehko, tako da je rumenjak še tekoč. V 4 sklede razdelimo sestavine za klasično korejsko specialiteto bibimbap: najprej kuhan riž, nato pa v privlačnem redu meso in zelenjavo ter kimči. Potresemo s sezamovim semenom in z narezano mlado čebulo. Na vrh posadimo pečeno ali kuhano jajce. Ko jemo, naj se rumenjak pomeša z rižem, mesom in zelenjavo.

Revija Zarja

Riž s piščancem in z brokolijem

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 1 skodelica riža * 2 skodelici vroče vode * 5 žlic rastlinskega olja * 250 g brokolija *2 zrela avokada * sol * poper * 4 kosi piščančjega prsnega fileja * česen v prahu * čebula v prahu * 1 velika čebula * 1 bio limona * pol skodelice naribanega parmezana.

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Na štedilniku segrejemo nepregorno posodo, vanjo damo riž in 2 žlici olja ter mešamo, da se riževa zrnca namastijo in pregrejejo. Zalijemo z vročo vodo, pustimo, da zavre, nato pa pokrijemo s pokrovom in postavimo v vročo pečico. Riž dušimo v pečici od 12 do 15 minut, da vsrka vso tekočino in se zmehča. Brokoli razdelimo na cvetke in skuhamo v vreli, osoljeni vodi, da se ravno prav zmehča (od 5 do 7 minut). Odcedimo ga in začinimo s poprom. V ponvi segrejemo preostanek olja. Dodamo na trakce narezan piščančji file ter ga začinimo s česnom in čebulo v prahu. Med mešanjem pražimo, da se piščančji trakci zlato rjavo zapečejo z vseh strani (od 5 do 7 minut). Dodamo na drobno sesekljano čebulo ter med mešanjem pražimo, da čebula postekleni. Poberemo iz ponve. V ponev damo riž in ga pražimo približno 3 minute, da se na dnu rahlo zapeče. Potresemo z naribano limonino lupinico in pokapljamo z limoninim sokom. Avokada prerežemo, izkoščičimo, olupimo, narežemo polovice na krhlje, te pa pokapljamo z limono. V sklede naložimo riž, brokoli, piščanca in avokadove rezine. Potresemo z naribanim parmezanom in postrežemo.

Nasvet: Če uporabimo vnaprej skuhan riž, ki ga vzamemo iz hladilnika in pregrejemo, je jed še hitreje nareejna. Piščančje fileje lahko spečemo tudi v kosih in že pečene narežemo na rezine.

Revija Zarja

Rezanci z zelenjavo in jajcem

Za 2 osebi

Priprava: 3 minute

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 2 jajci * 125 g testenin * 2 žlici rastlinskega olja * 200 g očiščene, narezane in za praženje pripravljene zelenjave * sojina omaka * oprani listi zelene solate.

Priprava: Jajci kuhamo 6 minut, nato ju preložimo v hladno vodo, da se ohladita. Po navodilu z zavitka skuhamo rezance, odcedimo jih na cedilu, stresemo nazaj v kozico in pomešamo z 1 žlico rastlinskega olja. V ponvi segrejemo preostanek olja, dodamo zelenjavo in jo med mešanjem pražimo 5 minut. Ko je primerno mehka, jo začinimo s sojino omako, dodamo rezance in premešamo. Olupimo jajci in ju prerežemo. Dve skledi obložimo s solatnimi listi, na liste damo rezance z zelenjavo, na vrh pa po 2 jajčni polovici.

Nasvet: Rezance lahko skuhamo vnaprej, odcedimo jih, ohladimo in hranimo v zaprti posodi v hladilniku. Preden postrežemo z jedjo, jih pregrejemo v ponvi z zelenjavo. Namesto v ponvi pa lahko pražimo zelenjavo tudi v pečici. Narezano mešano zelenjavo (paprika, korenje, bučke, grah, stebelna zelena) v skledi pomešamo z oljem, porazdelimo v enojni plasti v pekač in damo v vročo pečico. Pri 200 stopinjah pečemo, da se zelenjava zmehča. Začinimo po okusu. Zelenjavo ali uporabimo takoj ali pa jo ohladimo, shranimo v zaprti posodi v hladilniku, kasneje pa le še pogrejemo v ponvi na štedilniku.

Revija Zarja

Skleda z rjavim rižem, avokadom in s fižolom

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 125 g rjavega riža * 1 žlica oljčnega olja * 2 strta česnova stroka * 400 g rdečega fižola v zrnju (konzerva) * 1 žlica jabolčnega kisa * 1 žlička medu * čilijevi kosmiči po okusu * 1 avokado * 100 g sesekljanega kodrastega ohrovta * 1 paradižnik * 1 majhna rdeča čebula * koriander * limetine rezine * pekoča omaka po okusu.

Priprava: Riž skuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhan, ga odcedimo, damo nazaj v kozico, pomešamo z malo olja in hranimo na toplem. V ponvi segrejemo olje, dodamo strta česnova stroka in med mešanjem počasi pražimo, da česen svetlo porumeni. Dodamo odcejen fižol iz konzerve, kis, med in malo čilijevih kosmičev. Premešamo in pregrejemo (2 minuti). Liste kodrastega ohrovta operemo, na grobo narežemo in kuhamo v osoljenem kropu1 minuto. Nato jih odcedimo in iztisnemo, kolikor se da. V plitve sklede porazdelimo riž, fižol, ohrovtove liste, olupljene rezine avokada, koščke paradižnika in na drobno sesekljano rdečo čebulo. Postrežemo s pekočo omako, koriandrom in z rezinami limete.

Nasvet: Rjavi riž vsebuje več vlaknin kot običajni oluščeni riž, a se zdi nekaterim manj okusen. Če ga skuhamo, nato pa pomešanega z dišavnimi zelmi in začimbami prepražimo v ponvi, bo okus takšen, kot si ga želimo.

Revija Zarja

Kuskus s piščancem in z zelenjavo

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 1 majhna rjava čebula * 2 žlici naribane bio limonine lupinice * 4 strti česnovi stroki * 250 g kuskusa * 4 žlice oljčnega olja * 2 skodelici vrele vode * pol jušne kocke * 500 g na kockice narezanega piščančjega fileja * pol žličke mletega kumina * 1 žlica sesekljanega origana * 2 žlici limoninega soka * 2 žlici sveže sesekljanega kopra * 50 g mladih špinačnih listov * 2 žlici prepraženih pinjol * 1 rdeča paprika * 1 majhen jajčevec * 2 bučki; * za preliv: 200 g grškega jogurta * pol kumare * strt česnov strok * 2 žlici narezanih oliv * sveže sesekljan koper.

Priprava: V kozici segrejemo 1 žlico olja. Dodamo na drobno sesekljano čebulo in počasi pražimo 5 minut. Dodamo 2 strta česnova stroka in limonino lupinico, pražimo 1 minuto. Primešamo kuskus, zalijemo z vrelo vodo in dodamo jušno kocko. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo, da počasi vre v pokriti posodi od 10 do 12 minut oziroma toliko, da je kuskus kuhan. V skledo damo na kocke narezano meso, kumin, origano, limonin sok, pol kopra, preostala stroka česna in olje. Dobro premešamo in pustimo stati. Kuskusu primešamo špinačne liste, v pokriti posodi pustimo stati 2 minuti. Dodamo še preostali koper in polovico prepraženih pinjol. Premešamo in pustimo v pokriti posodi, da ostane kuskus topel. Medtem segrejemo ponev z rebrastim dnom (ali rešetko žara). Pečemo ter obračamo rezine bučke, jajčevca in trakce paprike približno 8 minut. Ko je zelenjava pečena, jo preložimo v skledo, v ponvi (ali na žaru) pa popečemo meso z vseh strani. Meso damo v skledo k zelenjavi, pokrijemo in pustimo stati 4 minute. V skledi zmešamo grški jogurt, naribano kumaro, narezane olive, koper, sol in poper. V plitve sklede naložimo kuskus, na vrh pa porazdelimo zelenjavo in meso. Pokapljamo z jogurtovo omako in potresemo z limonino lupinico, origanom ter s preostankom pinjol. Postrežemo.

Nasvet: Namesto piščančjih koščkov lahko popečemo tudi koščke jagnjetine.

Revija Zarja

Skleda poletne solate s tuno

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 500 g novega krompirja (majhni gomolji) * 4 jajca * 250 g češnjevega paradižnika * šopek redkvic * 2 glavi krhke solate * 250 g mladega stročjega fižola * 2 konzervi tune v oljčnem olju * 4 žlice črnih oliv *3 žlice balzamičnega kisa * 1 strt česnov strok * 3 žlice oljčnega olja * sol * poper.

Priprava: Krompirje skrtačimo pod tekočo vodo. Neolupljene skuhamo (od 15 do 20 minut), zadnjih 8 minut pa damo v lonec h krompirju tudi jajca. Krompir in jajca odcedimo, oplaknemo s hladno vodo in odcedimo. Oboje naj bo še toplo. Jajca olupimo, krompirje narežemo na debela kolesca. Stročji fižol obrežemo in skuhamo v osoljeni vodi. Odcedimo ga in ohladimo. Češnjeve paradižnike prerežemo. Redkvice očistimo in operemo, če so velike, jih prerežemo. Solatne liste operemo in osušimo s papirjem. Odcedimo tuno in jo z vilicami natrgamo na grižljaje. V kozarec s pokrovom na navoj damo oljčno olje, balzamični kis, sol, poper in strti česnov strok. Kozarec zapremo in temeljito stresamo, da se sestavine v njem pomešajo v solatni preliv. Štiri sklede obložimo s solatnimi listi, preostale solatne liste natrgamo na koščke. Na liste v skledi naložimo sestavine: krompir, paradižnike, stročji fižol, narezane redkvice, olive, koščke solatnih listov, narezana v trdo kuhana jajca in odcejene koščke tune. Pokapljamo s solatnim prelivom in postrežemo z opečenimi kruhki.

Revija Zarja

Skleda s piščancem in z mangom

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 2 kosa piščančjih prsi * 2 žlici pikantne karibske paste (paste jerk) * 1 žlica oljčnega olja * 250 g kuhane leče * pest rukole * nekaj solatnih listov * 4 mlade čebule * pol šopka koriandra * 1 mango * 1 limeta * 8 žlic jogurta * 4 žlice mangovega čatnija.

Priprava: Že prejšnji večer ogrejemo pečico na 200 stopinj. Piščančje prsi (brez kože in kosti) narežemo na trakce, pomešamo z oljem, s karibsko pasto ter malo soli in popra. Damo v pekač, postavimo v pečico in pečemo 15 minut, da je pečen. Pustimo, da se ohladi, in shranimo v zaprti posodi v hladilniku. Naslednji dan naložimo v 2 skledi v vsako polovico leče, piščanca, na tanko narezane mlade čebule, narezane rukole in na koščke natrganih solatnih listov. Dodamo sesekljan koriander in na kockice narezan mango. Dodamo tudi krhlje limete. Posebej postavimo na mizo preliv, zmešan iz jogurta in mangovega čatnija. S prelivom zabelimo solato tik preden začnemo jesti.

Nasvet: Pikantno karibsko pasto lahko ali kupimo ali pa naredimo sami. V zaprtem kozarčku se obdrži v hladilniku več dni. Za pasto potrebujemo 5 šalotk, 1 čili, 2 česnova stroka, 0,25 skodelice belega kisa, 2 žlici olja, 1 žličko soli, 2 žlički začimbne mešanice, 2 žlički mletega cimeta, 2 žlički sesekljanega timijana, 1,5 žličke sesekljanega ingverja, 1 žličko rjavega sladkorja, 1 žličko popra in 1 žličko naribanega muškatnega oreščka. Vse damo v sekljalnik, zmeljemo v gladko pasto in preverimo, ali je mešanica dovolj pikantna.

Revija Zarja

Skleda z rižem in govedino

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 140 g dolgozrnatega riža * 250 g govejih zrezkov * 1 strok česna * 1 žlica sojine omake * ščep sladkorja * 2 žlici sezamovega olja * 2 jajci * 1 velik korenček * 1 večja bučka * 1 zrel avokado * naribano rdeče zelje * nekaj češnjevih paradižnikov * 2 žlici sladke in pekoče čilijeve omake.

Priprava: V veliki kozici vrele, osoljene vode skuhamo riž, da je že kuhan, a še čvrst (od 8 do 10 minut). Odcedimo ga, stresemo nazaj v kozico, pokrijemo in prihranimo. Goveje zrezke narežemo na tanke trakce. V skledi jih pomešamo z na drobno nasekljanim česnom, s sojino omako, sladkorjem in z malo popra. Potrebujemo 2 ponvi (ali 1 ponev in 1 vok). V obe ponvi damo olje. Eno postavimo na štedilnik, da se olje močno segreje. V ponev ubijemo jajci in ju spečemo (na oko), nato pa odstavimo in prihranimo. V drugi ponvi (voku) pečemo trakce govedine od 1 do 2 minuti, nato jih preložimo na krožnik, pokrijemo in ohranimo tople. V ponev damo na dolge, tanke palčke narezan korenček, enako narezano bučko in naribano rdeče zelje. Pristavimo, pražimo ter mešamo 1 minuto, nato pa potisnemo zelenjavo na rob ponve, dodamo riž in pražimo še 1 minuto, da se riž pregreje. V dve skledi razdelimo riž, zelenjavo in govedino. Obložimo z rezinami avokada in narezanimi paradižniki. Na vrh damo jajce, vse pa pokapljamo s čilijevo omako. Po želji vsak pomeša jajce s sestavinami v skledi, da se vroči riž poveže z rumenjakom in pikantno omako.

Preberite tudi: Piknik brez mesa in ognja. Kliknite TUKAJ!