Puranji zrezki s skuto
Osebe: 4
Pečenje: 10 minut
Sestavine:
peteršilj
drobnjak
maslo
100 g skute
sol, poper
4 puranji zrezki
Priprava:
1. Peteršilj in drobnjak operemo in sesekljamo.
2. V posodici zmešamo skuto, peteršilj, drobnjak, žličko masla, sol in poper.
3. Puranje zrezke operemo, osušimo in v vsakega zarežemo žepek. Rahlo posolimo.
4. Žepke napolnimo s skuto in zapremo z zobotrebci.
5. V ponvi segrejemo maslo in na njem popečemo polnjene puranje zrezke. Na vsaki strani jih pečemo približno pet minut.
Polnjene bučke s fižolom
Osebe: 4
Pečenje: 25 minut
Sestavine:
2 dolgi in bolj debeli bučki
1 pločevinka drobnega belega fižola
1 čebula
1 večji korenček
1 rumena paprika
4 žlice olja
sol in poper
1 zvrhana žlička začimbnega posipa ali 1 jušna kocka
1 žlica sesekljanega peteršilja
3 žlice nastrganega parmezana
Priprava:
1. Bučke po dolžini prerežemo in izdolbemo. Čebulo, korenček, papriko in čvrsto meso bučke narežemo na kockice. Fižol stresemo v cedilo, ga dobro splaknemo in odcedimo.
2. V posodi segrejemo tri žlice olja, dodamo zrezano zelenjavo, mešamo in pražimo nekaj minut, da čebula postekleni ter se druga zelenjava malo zmehča. Nato solimo in popramo, dodamo odcejen fižol, prilijemo nekaj žlic vode, dodamo malo začimbnega posipa ali nadrobljene jušne kocke, premešamo in pokrito dušimo deset minut. Nazadnje dodamo peteršilj in žlico parmezana.
3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Bučke položimo v primerno velik pekač, ki smo ga naoljili, vsako posebej najprej potresemo s parmezanom, nato damo vanjo še nadev. V pekač pazljivo nalijemo 3 dl vrele vode, ki smo jo pomešali s preostalim začimbnim posipom ali z jušno kocko. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 25 minut.
Palačinke s kislo smetano in malinami
Osebe: 4
Priprava: 20 minut
Sestavine:
8 palačink
150 g malin
1 lonček čvrste kisle smetane
1 do 2 žlici sladkorja v prahu
Priprava:
1. Nekaj celih malin prihranimo za okras, preostale damo v skledico, potresemo s sladkorjem v prahu, premešamo in pustimo stati najmanj 15 minut. Nato jih odcedimo in previdno zmešamo s kislo smetano. Sirup, ki se je nabral na dnu skledice, prihranimo.
2. Palačinke napolnimo s kislo smetano z malinami in jih zvijemo. Okrasimo jih s celimi malinami in pokapljamo z malinovim sirupom.