Ananasov kolač z rumom
90 minut
Sestavine za 12 rezin:
Za preliv:
100 g rjavega sladkorja
380 ml temnega ruma
57 g masla
½ ananasa
Za kolač:
225 g masla
400 g sladkorja
4 jajca
1 žlička vanilje
1 žlička temnega ruma
340 g moke
1/2 žličke soli
65 g oreščkov
Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

Njena.si
Bi plačali 5000 € za 'odklenitev' bančnega računa?
2. Najprej pripravimo preliv. 250 ml ruma zmešamo z rjavim sladkorjem in zavremo. Segrevamo in ves čas mešamo, da tekočina povre za tretjino. Vmešamo maslo, dodamo tanke rezine ananasa in mešamo, da se popolnoma prevlečejo s sirupom, potem počakamo 3 minute. Položimo jih na dno kvadratnega pekača (s stranico 20 cm).
3. V posodi stepamo maslo in sladkor približno 3 minute. Dodamo jajca in še mešamo. Dodamo še vaniljo in rum, mešamo 30 sekund, vmešamo moko in sol.
4. Gosto testo prelijemo v pekač in povrh potresemo na grobo nasekljane oreščke. Pečemo dobro uro.
5. Pekač vzamemo iz pečice, počakamo 15 minut, potem pa zvrnemo kolač iz pečice.
6. V rumovo glazuro zlijemo preostali rum, segrejemo, kolač narežemo na rezine ter postrežemo z vročim rumom in kepico sladoleda.