Beluši ali šparglji? Sploh ni dileme, saj gre za isti poganjek. Da bo stvar že takoj na začetku vsem razumljiva, naj pojasnimo, da pri nas šparglje imenujemo zelena, beluše pa bela stebla najbolj zaželene pomladne zelenjave, ki se je lahko razveselimo že aprila. Bela barva je le posledica tega, da jih gojijo zastrte, brez stika s svetlobo, ki v poganjkih sproži nastanek zelenega klorofila. Morda je posledica tega malce nežnejši okus belušev, a v receptih jih zlahka zamenjate s šparglji.
Pečen riž z beluši
Sestavine za 4 osebe:
240 gramov basmati riža
sol
400 gramov piščančjih prsi (file brez kože)
6 žlic olja
2 žlički kurkume Kotányi
600 gramov belušev
30 gramov svežega ingverja
2 stroka česna
1 rdeč feferon
250 gramov češnjevih paradižnikov
1 majhna konzerva vložene koruze
4–5 žlic sojine omake
1 limeta
1 šopek koriandra
2 jajci
Priprava:
Riž skuhamo v slani vodi po navodilih na embalaži. Kuhanega odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo.
Meso narežemo na pol centimetra velike koščke in jih v skledi zmešamo z dvema žlicama olja in žličko kurkume.
Beluše ostrgamo in jim odstranimo trd oleseneli del. Narežemo jih na centimeter dolge koščke.
Ingver in česen olupimo, feferonu odstranimo semena in vse sesekljamo. Paradižnik narežemo na koščke, koruzo splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.
Na žlici olja v ponvi spečemo koščke mesa, solimo in vzamemo iz ponve. V ponev odmerimo še žlico olja in pet minut pečemo koščke belušev. Solimo in stresemo iz ponve.
Na žlici olja v ponvi popražimo ingver, česen, feferon in riž. Dodamo žličko kurkume. Pražimo štiri minute. Vmešamo beluše, koruzo in koščke paradižnikov ter pregrejemo.
Začinimo s 3–4 žlicami sojine omake in brizgom limetinega soka.
Jajci razžvrkljamo z žlico sojine omake in na žlici olja v ponvi spečemo omleto. Pečeno narežemo na trakove in postrežemo s pečenim rižem. Potresemo s sesekljanim koriandrom in postrežemo.