Jagodna zmrzlina
Sestavine za 6 oseb:
300 g jagod
4 beljaki
5 žlic mineralne vode brez mehurčkov
200 g sladkorja
sol
350 g sladke smetane
Priprava:
1. Jagode očistimo in ukašimo. Pretlačimo jih skozi cedilo in kašo zlijemo v ponev. Segrevamo.
2. V drugo posodo stresemo sladkor in mu dodamo štiri žlice vode. Kuhamo toliko časa, da dobimo gost sirup. Kdaj je sirup dovolj gost, nam pove preizkus z zobotrebcem. Kapljico kanemo v hladno vodo in nataknemo na zobotrebec. Če s prsti lahko oblikujemo elastično kroglico, je sirup dovolj gost.

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
3. Beljake stepemo s soljo v čvrst sneg. Med mešanjem z električnimi metlicami (nizka hitrost) sneg dodamo sladkornemu sirupu.
4. Dodamo še jagodno kašo in stepeno smetano.
5. Zmes vlijemo v kalup, ki smo ga na zunanji strani obložili s trakom iz trdega papirja. Najbolje je, če ga na notranji strani obložimo s folijo. Trak naj sega 5 cm nad kalup. Za štiri do pet ur postavimo v zamrzovalnik.
6. Preden zmrzlino ponudimo, odstranimo papir in sladico okrasimo s smetano in jagodami.