Če govorimo o okusu mavrahov, lahko povemo, da je precej specifičen, tako kot njihova oblika. Te gobe ne moremo primerjati denimo z jurčkom ali velikim gobanom, saj niti po strukturi niti obliki, kaj šele po okusu ne spominja nanju. A velja za pravo gurmansko poslastico, ki se je razveselijo mnogi. Mavrah raste samo spomladi, podoben pa je satju različnih velikosti, oblik in barv. Beti so načeloma svetle bež barve, medtem ko so klobuki vseh odtenkov od temno rjave pa do svetlo rjave barve. Najdemo ga predvsem na lokah, travnikih, tudi v sadovnjakih in listnatih gozdovih, ki so bogati z jeseni in podlesno vetrnico. Mavrahe nekateri imenujejo majnice, slišali pa boste tudi izraz smrček.
Sočna rižota iz smrčkov
Smrčke pred uporabo najprej dobro očistimo. Svetujejo tudi, da jih za nekaj časa namočimo v vodi, kajti v porah se rade zadržujejo mravlje in mušice, v vodi pa bodo sčasoma priplavale na površje. Sestavine za 4 osebe: 25 dag smrčkov, 1 velika čebula, 1 dl olja, 35 dag riža, 3 stebla peteršilja, 2 pesti graha, žlica paradižnikove mezge, liter jušne osnove, sol, poper, parmezan. Priprava: Smrčke najprej očistimo, nato jih narežemo na majhne kolobarje. Čebulo sesekljamo in zlato prepražimo na olju. Dodamo smrčke in nekaj minut dušimo, da spustijo vodo. Zalijemo z nekaj jušne osnove, solimo in popramo. Dušimo 10 minut, nato dodamo riž, paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in grah. Pokrijemo in počasi dušimo ter neprestano dolivamo jušno osnovo, dokler se riž ne skuha. Še vroče postrežemo z naribanim parmezanom. Rižoto lahko, preden jo zalijemo z jušno osnovo, obogatimo z decilitrom suhega belega vina, ki bo rižoti dalo svojstven okus.
Mavrahi z jajci
Pripravite odlično omleto. Prepražite čebulo, dodajte narezane mavrahe, posolite in popoprajte, dodajte nekaj peteršilja in prelijte z razžvrkljanimi jajci.