Pečena bučna rižota
Sestavine za 4 osebe:
1 maslena buča
1 žlica olivnega olja
25 g masla
1 čebula
2 stroka česna
300 g riža za rižoto
20 g žajblja
200 ml suhega belega vina
1 l zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
150 g gorgonzole
Priprava:
1. Bučo olupimo in narežemo na koščke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Žajbelj sesekljamo, gorgonzolo razdrobimo na koščke.
2. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Koščke buče stresemo v pekač, jih pokapljamo z oljem in pečemo 15 minut.
3. V ponvi na maslu popražimo čebulo in česen. Vmešamo riž in žajbelj, pražimo pol minute, potem pa zalijemo z vinom, zavremo in kuhamo dve minuti.
4. Riževo mešanico stresemo v pekač k bučam in zalijemo z juho. Pečemo nepokrito od 40 do 45 minut, da riž popije tekočino in se zmehča. Potresemo z gorgonzolo, razdelimo na krožnike in popramo.
Majin nasvet
Cele žajbljeve liste lahko posebej hrustljavo ocvremo na olju in jih potresemo po rižoti nazadnje.