Zanimivosti

Danes si privoščite slastni zelenjavni oddih!

Pe. R.
10. 1. 2018, 14.01
Deli članek:

Okusno. Danes kuhamo brez mesa. Za začetek nas bo prijetno nasitila bogata kremna juha z brokolijem, za glavno jed pa bomo naravnost iz pečice prinesli zlatorumeno zapečen krompir s papriko, ujet v sirovo skorjico. Za sladico pa nekaj eksotičnega – mafini s kandiranim ananasom.

Andrej Križ
Zapečen krompir s papriko in sirom

Kremna juha s sirom in brokolijem (osebe: 4, kuhanje: 30 minut)

Sestavine za 4 osebe:
2 velika krompirja
1 sesekljana čebula
2 žlici olivnega olja
200 g cvetkov brokolija
100 g gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo
1 l čiste zelenjavne ali kokošje juhe (lahko iz kocke)
1,5 dl goste sladke smetane za kuhanje
sol in poper
1 ščepec sladke paprike

Priprava:

1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. V posodi segrejemo olje, dodamo kocke krompirja in sesekljano čebulo, mešamo in pražimo pet minut. Nekaj cvetkov brokolija prihranimo za okras, preostanek dodamo krompirju. Dodamo še nadrobljen sir in prilijemo juho. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 25 minut.

2. Juho zmiksamo, da dobimo gladek pire. V pomiti posodi segrejemo smetano, dodamo zmiksano juho, začinimo s papriko, po okusu dodamo še sol in poper. Brokoli, ki smo ga prihranili za okras, dve minuti kuhamo v vreli vodi, nato ga dobro odcedimo. Nazadnje juho razdelimo na krožnike in jo okrasimo z blanširanim brokolijem.

Andrej Križ
Kremna juha s sirom in brokolijem


Zapečen krompir s papriko in sirom (osebe: 4, pečenje: 60 minut)

Sestavine za 4 osebe:
900 g krompirja
2 čebuli
1 velika rdeča in 1 zelena paprika
3 žlice olivnega olja
150 g na grobo naribanega poltrdega sira
4 dl mleka
sol in poper
1 ščep muškatnega oreščka

Priprava:

1. Čebulo olupimo in narežemo na lističe, papriki očistimo in narežemo na tanke rezance. V ponvi na dveh žlicah olja prepražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo rezance paprike in naprej mešamo in pražimo, da se vse malo zmehča. Solimo in popramo, prilijemo tri žlice vode in pokrito dušimo še pet minut.

2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na 2 mm debele ploščice. Dno primerno velikega pekača naoljimo, vanj damo približno 1/5 krompirja, nanj damo dušeno papriko in pokrijemo s preostalim krompirjem.

3. Nato vrhnjo plast krompirja enakomerno potresemo s sirom in prelijemo z mlekom, ki smo ga zmešali z muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo eno uro ali več, da krompir popije tekočino in se sirova skorjica zlato zapeče.

Dreamstime
Mafini s kandiranim ananasom


Mafini s kandiranim ananasom (osebe: 4, pečenje: 30 minut)

Sestavine:
250 g moke
50 g kokosove moke
2 žlički pecilnega praška
1/2 žličke sode
200 g kandiranega ananasa
1 jajce
100 g sladkorja
125 g margarine
150 ml pinjenca
75 g sladkorja v prahu
2 žlici vode
kokosova moka

Priprava:

1.    Moko, kokosovo moko, pecilni prašek in sodo zmešamo. Ananas na drobno zrežemo in vmešamo med moko.

2.    Jajce, sladkor, margarino in pinjenec kremasto stepemo. Tej masi dodamo zmes z moko in tako dolgo mešamo, da se vse sestavine prepojijo.

3.    Maso nalijemo v pekač za mafine in pečemo 30 minut pri 180 stopinjah.

4.    Za obliv zmešamo sladkor v prahu in vodo. Pečene mafine premažemo s tem oblivom in potresemo s kokosovo moko.

Dreamstime

Nasvet dneva: Kaj vse potrebujemo?

Nepogrešljiv pri peki mafinov je seveda poseben pekač z dvanajstimi vdolbinami. Dobro je, da vanje položimo papirnate modelčke za mafine, ker se nam tako sestavine ne bodo prijemale. Če modelčkov nimamo, si lahko pomagamo tudi s papirjem za peko – odrežemo 12 kvadratkov v velikosti 12 x 12 cm in jih položimo v pekač.  

Preberite tudi: Ta teden kuhamo s tekmovalcem Masterchefa, Sašem Bertoncljem. Kliknite TUKAJ!