Zanimivosti

Mančini piškoti - kreacije mlade mojstrice peke!

Renata Ucman
9. 1. 2018, 13.01
Deli članek:

Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca, je prava mojstrica v pripravi sladkih dobrot in imenitnih piškotov. Čeprav je zelo vsestranska - na filozofski fakulteti študira slovenistiko, obenem pa uživa v petju, igranju klavirja in orgel - je njena največja strast peka in okraševanje piškotov. V božičnih dneh rada speče slastne medenjake, cimetove zvezdice, linške piškote in cimetove piškote z nadevom iz bele čokolade.

Revija Maja
Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca.

»Peke božičnih piškotov se veselim vse leto. Recepte začnem preizkušati že zgodaj jeseni. Moja peka pa se začne že konec novembra, saj se rada udeležim Miklavževega sejma v domačih krajih. Kasneje se lotim peke drugih prazničnih piškotov, a vseeno se kakšno leto zgodi, da jih do novega leta na domači mizi že zmanjka,« pripoveduje Manca Rudolf. Njena skrivnost uspeha so dobre lokalne sestavine, ki jih za pristen okus izbira tudi za svoje piškote - od domačega medu, masla do začimb. »Dobre sestavine, čas in ljubezen do dela - to je moj recept za odlične piškote

Cimetovi piškoti z nadevom iz bele čokolade

Sestavine:
100 g sladkorja
20 g vaniljinega sladkorja ali 2 žlički vaniljinega ekstrakta
200 g masla
2 jajci
160 g medu
480 g moke
nekaj kapljic limoninega soka
nastrgana lupinica 1 limone
2 čajni žlički cimeta
10 g pecilnega praška
50 g mletih lešnikov

Za nadev:
100 g bele čokolade

Priprava:

1. Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo. V posodi nato zmešamo vse sestavine za piškote, to je maslo, sladkor, jajci, med, vaniljin sladkor, limonino lupinico, cimet, moko, mlete lešnike in pecilni prašek. Zamesimo testo in po želji dodamo še nekaj kapljic limoninega soka. Testo postavimo v hladilnik vsaj za dve uri, lahko tudi čez noč.

2. Iz testa oblikujemo kroglice in jih polagamo na hladen pekač, obložen s papirjem za peko. Kroglice nato potlačimo v »polpetke« in na sredini vanje s kuhalnico vtisnemo luknjo.

3. Piškote pečemo od 12 do 15 minut na 180 stopinjah Celzija, dokler niso zlato zapečeni. Pečene piškote popolnoma ohladimo.

4. Nad soparo stopimo belo čokolado. Odstavimo jo za nekaj minut. Stopljeno čokolado nato prelijemo v servirno vrečko in jo nabrizgamo v luknje na sredini piškotov. Ko se čokolada strdi, so piškoti pripravljeni za sladkanje.

Revija Maja

Praznični medenjaki

Sestavine:
250 g medu
470 g moke
5 g pecilnega praška
100 g sladkorja
2 jajci
150 g masla
2 žlički aromatičnih začimb za medenjake (cimet, koriander, mlete nageljnove žbice, muškatni orešček, ingver …)
10 g vaniljinega sladkorja ali 1/2 žličke vaniljinega ekstrakta
nastrgana lupinica 1/2 pomaranče

Za premaz:
3 žlice mleka
1 rumenjak

Priprava:

1. Med v posodi segrejemo nad paro, da postane tekoč. V drugi posodi zmešamo vse sestavine za medenjake - maslo, sladkor, jajci, med, vaniljo, začimbe, pomarančno lupinico, moko in pecilni prašek. Zamesimo testo. Pri tem si najprej lahko pomagamo s kuhalnico, nato pa ga zamesimo ročno. Testo za dve uri, lahko tudi čez noč, postavimo v hladilnik.

2. Nato pripravimo premaz za medenjake. V posodici razžvrkljamo rumenjak in mleko.

3. Testo razvaljamo približno 4 milimetre na debelo. Lahko ga valjamo med dvema plastema folije ali papirja za peko. Pri tem površino in valjar dobro pomokamo. Iz razvaljanega testa z modelčki izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

4. S čopičem premažemo piškote z rumenjakovim premazom in pečemo od 8 do 10 minut na 190 stopinjah Celzija. Ko so pečeni, počakamo, da se ohladijo. Po želji jih okrasimo.

Revija Maja

Cimetove zvezdice

Sestavine:
500 g sladkorja v prahu
500 g fino mletih mandljev
5 beljakov
nekaj kapljic limoninega soka
1-2 čajni žlički cimeta
10 g vaniljinega sladkorja v prahu ali nekaj kapljic vaniljinega ekstrakta
ščepec soli

Za pomoč pri valjanju: dodaten sladkor v prahu

Priprava:

1. Beljake stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem jim dodamo sol in postopoma dodajamo še sladkor v prahu. Eno skodelico, to je 10 zvrhanih žlic mase, shranimo za kasneje. V preostali sneg z lopatko vmešamo še mandlje, vaniljin sladkor v prahu oziroma vaniljin ekstrakt in cimet. Z rokami zamesimo testo.

2. Testo razvaljamo na debelino približno 4 milimetre. Testo valjamo med dvema plastema folije ali papirja za peko. Da se testo ne bo prijelo površine, jo posujemo z malo sladkorja v prahu.

3. Z modelčki za piškote iz testa izrezujemo zvezdice in jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Tudi modelček za piškote potresemo s sladkorjem v prahu, da se ne bo prijemal testa. Na koncu zvezdice premažemo z beljakovo maso, ki smo jo prej shranili. Če je masa pregosta, ji dodamo nekaj kapljic limone.

Mančin nasvet
Cimetovih zvezdic ni treba peči, lahko jih posušimo na zraku, kar traja dan ali dva. Lahko pa jih posušimo v pečici na 150 stopinjah Celzija, približno 10 do 12 minut. Bel premaz ne sme porjaveti.

Revija Maja

Linški piškoti z domačo marmelado

Sestavine za testo:
600 g moke
4 žlice koruznega škroba (gustina)
10 g pecilnega praška
180 g sladkorja
400 g masla
4 žlice kisle smetane
2 jajci in 2 rumenjaka
100 g fino mletih mandljev
nastrgana lupinica 1 limone
nekaj kapljic vaniljinega ekstrakta

Za nadev:
domača marelična marmelada

Za posip:
sladkor v prahu

Priprava:

1. Vse sestavine za piškotno testo damo v posodo in jih zamesimo v testo. Testo vsaj za dve uri postavimo v hladilnik.

2. Testo razvaljamo približno 3 milimetre na debelo. Z modelčki iz njega izrežemo piškote; polovica naj ima luknjice. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko.

3. Piškote pečemo od 6 do 8 minut na 190 stopinjah Celzija.

4. Ohlajene piškote najprej povaljamo ali posujemo s sladkorjem v prahu, nato pa jih namažemo z marmelado in sestavimo pare v linški piškot.

Mančin nasvet
Piškote shranjujemo v zaprti posodi - z marmelado zdržijo vsaj en teden, brez marmelade pa tudi mesec ali več.

Podpisi:
1. Manca Rudolf pripravlja izvrstne piškote in drobno pecivo. Več o njej boste izvedeli na njenem blogu www.rudolfovamalca.com/.

2. Linški piškoti so z domačo marmelado najslajši.

3. Cimetove zvezdice lahko poljubno praznično okrasimo, tudi s prelivom royal icing.

4. Praznični cimetovi piškoti z nadevom iz bele čokolade

5. Na medenjake lahko s sladkimi jedilnimi prelivi naslikamo praznične motive.

Revija Maja

Preberite tudi: Recept, ki vam bo zagotovo polepšal konec tedna. Kliknite TUKAJ!