Zanimivosti

Slastna pita iz sladkega krompirja

K. K.
4. 12. 2017, 15.01
Deli članek:

Hranljiv, vitaminsko bogat in okusen sladki krompir je med ljubitelji zelenjavnih jedi vse bolj cenjen.

Profimedia

Pita iz sladkega krompirja

Za 12 kosov

Priprava in pečenje: 70 minut

Sestavine: 600 g sladkega krompirja * 250 g moke * 60 g sladkorja * 125 g mrzlega masla * sol * 4 jajca * 100 ml toplega kondenziranega mleka * 5 žlic javorovega sirupa * 1 žlička mletega cimeta * 1 žlica sesekljanega svežega timijana (ali pol žličke posušenega timijana).

Sladke krompirje skrtačimo, pristavimo s toliko vode, da so pokriti, in skuhamo do mehkega (35 minut). V skledo damo moko, sladkor, koščke mrzlega masla, ščep soli in 1 ali 2 žlici mrzle vode. Gnetemo najprej z električnim ročnim mešalnikom (nastavek za testo), nato pa še z rokami, da dobimo gladko testo. Med dvema slojema prozorne folije razvaljamo testo v krog s premerom 30 cm. Z njim obložimo pomaščen model za pite premera 24 cm (dno in 3 cm visok rob). Model s testom postavimo za 20 minut na hladno. Z vilicami nato večkrat prebodemo testo na dnu. Model damo v vročo pečico in pečemo testo pri 180 stopinjah 20 minut. Kuhan sladki krompir olupimo in pretlačimo s stiskalnico v kašo. Dodamo stepena jajca, kondenzirano mleko, javorov sirup, cimet in timijan ter pomešamo. Porazdelimo na napol pečeno testo v modelu in pečemo pito pri 180 stopinjah od 45 do 50 minut.