Zanimivosti

Jabolčna torta z mandlji in karamelno kremo

S. M.
4. 12. 2017, 13.01
Posodobljeno: 4. 12. 2017, 15.43
Deli članek:

Torta ni zahtevna za pripravo in zanjo je potrebnih le nekaj osnovnih sestavin, ki so vedno pri roki.

A ko je torta izdelana in se z nje cedi karamelni preliv, je videti prava mojstrovina.

Sestavine: biskvitna plast: 200 g moke, 75 g masla, 100 g sladkorja, 1 jajce, 100 g mleka, 16 g pecilnega praška, vaniljeva aroma, žlička soli; jabolčna plast: 1 kg jabolk, 30 g masla, 3 žlice rjavega sladkorja, naribana lupinica 1 limone, 2 žlički cimeta; kremna plast: 300 ml sladke smetane, 60 g sladkorja v prahu, 7 g želatine v listkih; karamelni preliv in posip: 100 g sladkorja, 150 ml vode, 100 ml sladke smetane, 30 g masla, ščepec soli, žlička vaniljeve arome, 60 g mandljev.

1. Maslo, sladkor, vaniljo, sol in rumenjak zmešamo v gladko kremo. Po žlicah med mešanjem dodajamo moko, pecilni prašek in mleko. Iz beljaka stepemo sneg, ki ga zamešamo v testo. Okrogel pekač s snemljivim obodom obložimo s papirjem za peko, biskvit pečemo 30 minut pri temperaturi 180 stopinj. Vzamemo ga iz pekača, ga ohladimo na mrežici, z nožem izravnamo zgornjo plast in biskvit znova damo v pekač.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

2. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, na maslu jih popražimo v ponvi. Primešamo cimet, sladkor in naribano limonovo lupinico, nato jih preložimo na biskvit v pekaču in poravnamo.

3. Naredimo kremno plast: želatino namočimo v skodelici hladne vode. V posodi segrejemo smetano, primešamo sladkor in segrevamo, a pazimo, da smetana ne zavre. Liste želatine ožmemo, damo jo v smetano in mešamo, da se raztopi. Kremo prelijemo na jabolčno plast. Torto za dve uri postavimo v hladilnik in previdno odstranimo obod.

4. Vodo in sladkor raztopimo v posodi, ki jo pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo, a ne mešamo, dokler tekočina ne zabrbota in sladkor ne porumeni (od 8 do 10 minut). Šele nato kremi med mešanjem primešamo sladko smetano. Karamelno kremo prelijemo po torti in jo okrasimo s celimi ali nasekljanimi mandlji.

Zanimivosti

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok

ogljikovi hidrati
Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne

tek na smuceh
Tek na smučeh

Priljubljena zimska aktivnost, ki požene kri po žilah