A ko je torta izdelana in se z nje cedi karamelni preliv, je videti prava mojstrovina.
Sestavine: biskvitna plast: 200 g moke, 75 g masla, 100 g sladkorja, 1 jajce, 100 g mleka, 16 g pecilnega praška, vaniljeva aroma, žlička soli; jabolčna plast: 1 kg jabolk, 30 g masla, 3 žlice rjavega sladkorja, naribana lupinica 1 limone, 2 žlički cimeta; kremna plast: 300 ml sladke smetane, 60 g sladkorja v prahu, 7 g želatine v listkih; karamelni preliv in posip: 100 g sladkorja, 150 ml vode, 100 ml sladke smetane, 30 g masla, ščepec soli, žlička vaniljeve arome, 60 g mandljev.
1. Maslo, sladkor, vaniljo, sol in rumenjak zmešamo v gladko kremo. Po žlicah med mešanjem dodajamo moko, pecilni prašek in mleko. Iz beljaka stepemo sneg, ki ga zamešamo v testo. Okrogel pekač s snemljivim obodom obložimo s papirjem za peko, biskvit pečemo 30 minut pri temperaturi 180 stopinj. Vzamemo ga iz pekača, ga ohladimo na mrežici, z nožem izravnamo zgornjo plast in biskvit znova damo v pekač.
2. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, na maslu jih popražimo v ponvi. Primešamo cimet, sladkor in naribano limonovo lupinico, nato jih preložimo na biskvit v pekaču in poravnamo.
3. Naredimo kremno plast: želatino namočimo v skodelici hladne vode. V posodi segrejemo smetano, primešamo sladkor in segrevamo, a pazimo, da smetana ne zavre. Liste želatine ožmemo, damo jo v smetano in mešamo, da se raztopi. Kremo prelijemo na jabolčno plast. Torto za dve uri postavimo v hladilnik in previdno odstranimo obod.
4. Vodo in sladkor raztopimo v posodi, ki jo pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo, a ne mešamo, dokler tekočina ne zabrbota in sladkor ne porumeni (od 8 do 10 minut). Šele nato kremi med mešanjem primešamo sladko smetano. Karamelno kremo prelijemo po torti in jo okrasimo s celimi ali nasekljanimi mandlji.