Zanimivosti

Kakijeva pita z mandljevo kremo

S. M.
29. 11. 2017, 15.01
Deli članek:

Nekaj rajskega je v kakijih! Ta čudovito zapeljivi sadež nas omamno vabi s svojim okusom, videzom in živo oranžno barvo. Ko je zrel, je njegova mehka, skoraj tekoča sredica boljša od vsake kreme največjih slaščičarskih mojstrov.

dreamstime

Nekaj kakijev trše sorte uporabimo za hitro pripravljeno pito. Z njo bo običajen jesenski dan dobil pridih praznika.

Sestavine za testo: 250 g moke, 150 g masla, 50 g sladkorja, 2 rumenjaka, 1 ščepec soli, 200 ml hladne vode; nadev: 80 g masla, 80 g mletih mandljev, 80 g rjavega sladkorja, 3 ali 4 zreli kakiji, 80 g sladkorja, 1 žlička vaniljeve arome, žlička cimeta, nekaj žlic kakijeve ali marelične marmelade

Priprava:

1. V električni mešalnik damo moko, na koščke narezano hladno maslo, rumenjaka, sladkor in sol, nato sestavine na hitro zmeljemo v grudasto zmes. Vodo med mešanjem nato prilivamo po žlicah. Dodamo je le toliko, da se ob hitrem gnetenju sestavine združijo v kepo.

2. Testo preložimo na delovno površino in na hitro zgnetemo. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo v hladilnik za 30 minut.

3. Pripravimo nadev: v skledi zmešamo maslo, sladkor in mlete mandlje. Kakije narežemo na krhlje, odstranimo pečke, posujemo jih s cimetom in sladkorjem, dodamo vaniljevo aromo.

4. Testo razvaljamo na debelino od 3 do 4 mm in na premer okroglega pekača, prištejemo še od 5 do 6 centimetrov za rob. Preložimo ga v pekač in srednji del premažemo z mandljevo kremo ter obložimo z rezinami kakijev. Rob nato zavihamo proti sredini, ga nekoliko navlažimo z vodo in posujemo s sladkorjem. Kakijevo pito pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj. Preden jo ponudimo, lahko nadev premažemo z nekaj žlicami kakijeve marmelade.