Zanimivosti

Rižota z grahom, pršutom in mocarelo

Maja Poljšak, Maja
7. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Klasična jed, vendar skuhana malo drugače.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg svežega graha (300 g zamrznjenega)
  • 240 g italijanskega riža za rižote
  • 60 g na drobno zrezanega pršuta (ali pancete)
  • 1 na drobno zrezan manjši por
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 kroglica mocarele (125 g)
  • 30 g nastrganega parmezana
  • 60 g masla
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 l čiste zelenjavne juhe
  • sol in poper

Priprava:

  1. Juho segrejemo. V posodi segrejemo olje in stopimo 20 g masla, dodamo na drobno zrezan por, pršut, peteršilj in sveže izluščen ali zamrznjen grah. Premešamo in pokrito dušimo nekaj minut, nato prilijemo zajemalko vroče zelenjavne juhe ter kuhamo 5 minut.
  2. Dodamo riž, solimo in popramo. Na zmernem ognju pokrito kuhamo in postopoma prilivamo vročo juho, da je riž ves čas vlažen. Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, primešamo parmezan in preostalo maslo, posodo odstavimo, primešamo še na kockice narezano mocarelo in rižoto pokrito pustimo počivati 3 minute, preden jo postrežemo.