Zanimivosti

Pikantne MARINADE za žar

Revija Maja
31. 8. 2017, 09.00
Deli članek:

Kdor se rad izkaže v vlogi mojstra peke na žaru, mora poznati vsaj pet različnih marinad, s katerimi bosta pečeno meso in zelenjava še okusnejša.

Pikantna marinada (2)

Sestavine:

  • ½ ostrega feferona
  • 1 strok česna
  • 2 žlici provansalskih zelišč
  • 4 žlice repičnega olja

Priprava:

  1. Feferonu odstranimo semena in narežemo na obročke. Česen olupimo in sesekljamo. Oboje zmešamo z zelišči in oljem.
  2. Marinada je primerna za meso in zelenjavo.

Aromatična marinada za meso (1)

Sestavine:

  • 6 žlic repičnega olja
  • 1 ali 2 naribani čebuli
  • 1 brizg worcestrske omake
  • 3 žlice kisa
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • 3 žlice paradižnikove mezge

Priprava:

  1. Čebulo zmešamo z oljem. Dodamo worcestrsko omako, kis, gorčico in paradižnikovo mezgo in nekaj časa počakamo.
  2. Marinada je odlična za pripravo kotletov, rebrc ali svinjskih zrezkov.

Azijska marinada (3)

  • Sestavine:
  • 4 žlice repičnega olja
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici limoninega soka
  • 6 žlic sojine omake
  • 1 žlica karija v prahu
  • 1 žlička ingverja v prahu
  • 1 žlica paradižnikove mezge

Priprava:

  1. Olje zmešamo s preostalimi sestavinami in počakamo, da se okusi prepojijo.
  2. Marinada je odlična za pripravo perutnine in govejega mesa.

Marinada za kozice (4)

Sestavine:

  • 100 ml repičnega olja
  • sok 1 limone
  • 2 stroka česna
  • 1 do 2 žlički provansalskih zelišč
  • sol, poper

Priprava:

Olje zmešamo z limoninim sokom, sesekljanim česnom in zelišči. Dobro solimo in popramo.

Balzamična marinada z rdečim vinom (5)

Sestavine:

  • 1 strok česna
  • 3 čebule
  • 100 ml repičnega olja
  • 100 ml balzamičnega kisa
  • 5 žlic rdečega vina
  • ½ žličke črnega popra
  • 1 vejica rožmarina

Priprava:

  1. Česen olupimo in pretlačimo. Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Zmešamo olje, balzamični kis in vino, dodamo česen, čebulo, poper in rožmarin.
  2. Marinada je primerna za govedino, svinjino in jagnjetino.