Pikantna marinada (2)
Sestavine:
- ½ ostrega feferona
- 1 strok česna
- 2 žlici provansalskih zelišč
- 4 žlice repičnega olja
Priprava:
- Feferonu odstranimo semena in narežemo na obročke. Česen olupimo in sesekljamo. Oboje zmešamo z zelišči in oljem.
- Marinada je primerna za meso in zelenjavo.
Aromatična marinada za meso (1)
Sestavine:
- 6 žlic repičnega olja
- 1 ali 2 naribani čebuli
- 1 brizg worcestrske omake
- 3 žlice kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 3 žlice paradižnikove mezge
Priprava:
- Čebulo zmešamo z oljem. Dodamo worcestrsko omako, kis, gorčico in paradižnikovo mezgo in nekaj časa počakamo.
- Marinada je odlična za pripravo kotletov, rebrc ali svinjskih zrezkov.
Azijska marinada (3)
- Sestavine:
- 4 žlice repičnega olja
- 2 žlici medu
- 2 žlici limoninega soka
- 6 žlic sojine omake
- 1 žlica karija v prahu
- 1 žlička ingverja v prahu
- 1 žlica paradižnikove mezge
Priprava:
- Olje zmešamo s preostalimi sestavinami in počakamo, da se okusi prepojijo.
- Marinada je odlična za pripravo perutnine in govejega mesa.
Marinada za kozice (4)
Sestavine:
- 100 ml repičnega olja
- sok 1 limone
- 2 stroka česna
- 1 do 2 žlički provansalskih zelišč
- sol, poper
Priprava:
Olje zmešamo z limoninim sokom, sesekljanim česnom in zelišči. Dobro solimo in popramo.
Balzamična marinada z rdečim vinom (5)
Sestavine:
- 1 strok česna
- 3 čebule
- 100 ml repičnega olja
- 100 ml balzamičnega kisa
- 5 žlic rdečega vina
- ½ žličke črnega popra
- 1 vejica rožmarina
Priprava:
- Česen olupimo in pretlačimo. Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Zmešamo olje, balzamični kis in vino, dodamo česen, čebulo, poper in rožmarin.
- Marinada je primerna za govedino, svinjino in jagnjetino.