Jed je hitro pripravljena, če nam seveda filiranje sardel ne povzroča težav. Če nam to delo ne gre od rok ali smo v stiski s časom, lahko kupimo že očiščene sardele ali pa uporabimo sardele iz pločevinke.
Sestavine (za 4 osebe):
- 300 g svežih sardel,
- 2 žlici olivnega olja,
- 3 strti stroki česna,
- 200 g na krhlje narezanih manjših paradižnikov,
- 3 žlice sesekljanega svežega peteršilja,
- 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
- 1 žlica sesekljanega svežega kopra,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 500 ml zelenjavne jušne osnove,
- 400 g širokih rezancev,
- 4 žlice nastrganega parmezana.
Priprava:
- Sardelam odrežemo glave, razpremo jih in odstranimo kost, nato pa narežemo na manjše kose.
- Na segretem olju popražimo česen, dodamo sardele in jih pražimo 2 minuti. Primešamo paradižnik, polovico peteršilja, baziliko in koper, solimo in popram ter kuhamo 10 minut.
- V osoljenem kropu po navodilih na ovitku skuhamo široke rezance in jih odcedimo. Stresemo jih v ponev k sardelam, premešamo in kuhamo še 2 minuti, da se okusi prepojijo.
- Rezance razdelimo na krožnike, posujemo s preostalim peteršiljem in parmezanom ter ponudimo.