Zanimivosti

Široki rezanci s sardelami in paradižnikom

Zvonka Labernik, Ženska
20. 8. 2017, 15.00
Deli članek:

Za lahko poletno kosilo bodo testenine s sardelami in paradižnikom kot nalašč.

Jed je hitro pripravljena, če nam seveda filiranje sardel ne povzroča težav. Če nam to delo ne gre od rok ali smo v stiski s časom, lahko kupimo že očiščene sardele ali pa uporabimo sardele iz pločevinke.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 300 g svežih sardel,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 3 strti stroki česna,
  • 200 g na krhlje narezanih manjših paradižnikov,
  • 3 žlice sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
  • 1 žlica sesekljanega svežega kopra,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove,
  • 400 g širokih rezancev,
  • 4 žlice nastrganega parmezana.

Priprava:

  1. Sardelam odrežemo glave, razpremo jih in odstranimo kost, nato pa narežemo na manjše kose.
  2. Na segretem olju popražimo česen, dodamo sardele in jih pražimo 2 minuti. Primešamo paradižnik, polovico peteršilja, baziliko in koper, solimo in popram ter kuhamo 10 minut.
  3. V osoljenem kropu po navodilih na ovitku skuhamo široke rezance in jih odcedimo. Stresemo jih v ponev k sardelam, premešamo in kuhamo še 2 minuti, da se okusi prepojijo.
  4. Rezance razdelimo na krožnike, posujemo s preostalim peteršiljem in parmezanom ter ponudimo.