Sestavine za 4 osebe :
- 1 skodelica riža za narastke ali mlečni riž
- 750 g bučk
- 250 g gob (šampinjonov ali mešanih)
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlička začimbnega posipa
- 1 žlica paradižnikovega
- koncentrata (iz tube)
- sol in poper
- 150 ml olivnega olja
- 1 žlička masla za pekač
- 4 jajca
- 250 ml mleka
- 1 skodelica moke
- 5 žlic nastrganega parmezana
Priprava :
- Najprej v slani vodi skuhamo riž, ga odcedimo in pustimo, da se ohladi. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Bučke očistimo in po dolžini narežemo na približno 3 mm debele ploščice.
- V posodi na dveh žlicah olja prepražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo gobe in česen, naprej mešamo in pražimo nekaj minut. Popramo in začinimo z začimbnim posipom, dodamo paradižnikov koncentrat, nekaj žlic vroče vode in pokrito dušimo 10 minut.
- Iz dveh jajc, 250 ml mleka, približno 3/4 skodelice moke in ščepa soli zmešamo gosto tekoče testo. Bučke postopoma povaljamo v moki, pomočimo v testo in ocvremo v vročem olju. Ocvrte bučke polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Primerno velik pekač namažemo z maslom. Ohlajenemu rižu primešamo stepeno jajce in dve žlici parmezana. Mlačnim gobam prav tako primešamo stepeno jajce in dve žlici parmezana.
- Na dno pekača zložimo plast ocvrtih bučk, nanje damo približno polovico riža in polovico gob, prekrijemo z bučkami, rižem in gobovim nadevom ter nazadnje vse prekrijemo s plastjo bučk. Potresemo z žlico parmezana. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut.