Zanimivosti

Krompirjeva musaka

Maja Poljšak, Maja
12. 8. 2017, 09.00
Deli članek:

Če ste se ravno vrnili iz Grčije, vam bo ta jed obudila lepo spomine.

Sestavine za 4 osebe :

  • 800 g mladega krompirja
  • 450 g mlete govedine
  • 1 por
  • 1 korenček
  • 1 žlica masla ali margarine
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 ščep posušene bazilike
  • sol in poper
  • 1 posodica goveje jušne osnove
  • 5 jajc
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • 200 g puste nepasirane skute

Priprava :

  1. Olupljen in na ploščice narezan krompir v slani vodi kuhamo 2 minuti, ga odcedimo in pustimo, da se ohladi. Por in korenček očistimo in na drobno zrežemo. Pekač namažemo z maslom ali margarino. V skledi stepemo štiri jajca in primešamo parmezan. Posebej zmešamo jajce, skuto in ščep soli.
  2. Na olju pražimo por, korenček in mleto meso ter mešamo toliko časa, da se meso razdrobi in spremeni barvo. Prilijemo 300 ml vroče vode, dodamo baziliko, ščep popra in jušno osnovo, zavremo in pokrito dušimo 20 minut. Ko se vse malo ohladi, primešamo jajca s parmezanom.
  3. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Približno tretjino ploščic krompirja zložimo v pripravljen pekač, na krompir damo približno polovico mesnega nadeva, postopek ponovimo, nazadnje prekrijemo s plastjo krompirja ter zmesjo skute in jajca.
  4. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se površina zlato zapeče. Jed ponudimo še toplo ali mlačno in zraven postrežemo skledo sveže solate.