Zanimivosti

Varčna kuhinja: Ne zavrzimo starega kruha

Zvonka Labernik, Ženska
11. 8. 2017, 09.00
Deli članek:

Po poletnem pikniku, ko poleg pečenega mesa in zelenjave ponudimo le kruh, nam tega po navadi precej ostane.

Tudi po pogostitvi s hladnim bifejem kruh pogosto ostane. Ker se že narezan zelo hitro posuši, smo potem v zadregi, kam z njim, saj takšen nikomur več ne tekne. Takšen kruh je seveda škoda zavreči. Najpreprosteje bo, da ga do konca posušimo, nato pa zmeljemo v drobtine in te shranimo.

Še ne popolnoma suh kruh pa je vsestransko uporaben. Lahko ga narežemo na kocke, jih pokapamo z maslom ali olivnim oljem in popečemo. Takšne kocke lahko uporabimo kot jušno zakuho ali jih vmešamo v solato. To lahko ponudimo tudi kot samostojen obrok, na primer za krepko malico ali za večerjo.

Za marsikoga so nostalgičen spomin na otroštvo ocvrte kruhove rezine. Priprava je zelo preprosta: rezine kruha namočimo v mleku in stepenih jajcih ter zlato rjavo ocvremo v olju. Posujemo jih še s sladkorjem in obrok je gotov.

Kosi starega kruha, namočeni v vodi ali mleku, so nepogrešljiva sestavina mesnih polpetov, pečenk iz zmletega mesa in nadeva, s katerim napolnimo piščanca ali purana.

Na rezine narezan star kruh je lahko osnova za pripravo sladic, kakršna je šarlota. Primerno skledo obložimo z rezinami kruha, ki smo jih prej pomočili v stopljeno maslo. Za nadev lahko zmešamo poljubno sadje, stepeno sladko smetano in kremni sir ter vse skupaj za nekaj ur postavimo v hladilnik. Lahko pa globok model za peko obložimo s kruhom, nadevamo z mešanico jajc in sadja, prekrijemo z rezinami kruha in spečemo v pečici. Sladica bo še okusnejša, če nam je ostal kruh kake boljše vrste, na primer masleni.

Kruhova zloženka s poletno zelenjavo

Tejle poletni zelenjavni jedi se bo težko upreti. Po vrhu hrustljavo zapečen kruh, spodaj pa sočna in aromatična zelenjava sta čudovita kombinacija. Da bo jed uspela, uporabimo res mlad, majhen korenček, pa tudi bučke morajo biti mlade in še brez razvitih semen.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g starega kruha,
  • 3 žlice stopljenega masla,
  • 3 strti stroki česna,
  • 3 žlice sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlička sesekljanega svežega timijana,
  • 1 žlička soli,
  • ½ žličke zmletega črnega popra,
  • 1 sesekljana mlada čebulica,
  • 3 na kocke narezani paradižniki,
  • 1 očiščena in na kocke narezana zelena paprika,
  • 1 očiščena in na kocke narezana rdeča paprika,
  • 6 majhnih na četrtine narezanih mladih korenčkov,
  • 2 manjši neolupljeni in na kocke narezani bučki,
  • 4 žlic nastrganega parmezana,
  • 3 jajca,
  • 100 ml kisle smetane.

Priprava:

  1. Kruh narežemo na kocke in ga zmešamo z žlico stopljenega masla, polovico česna, peteršilja in timijana.
  2. V ponvi na ½ žlice masla popražimo čebulico, preostale česen, peteršilj in timijan. Dodamo paradižnik, papriko, korenček in bučke, polovico soli, papriko in poper ter pražimo 5 minut.
  3. Pečico segrejemo na 190 °C in s preostalim maslom premažemo pekač. Po njem razporedimo zelenjavo in jo po vrhu potresemo s polovico parmezana. Čez razporedimo kruh.
  4. Posebej zmešamo jajca, kislo smetano ter preostala parmezan in sol. Mešanico polijemo po kruhu in zloženko pečemo 45 minut.
  5. Jed postrežemo še vročo in zraven ponudimo kako solato.