Z vrta v kozarce

Da bodo poletni okusi z vami tudi v mrzli zimi

zf
30. 7. 2017, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Domače vrtnine nas ta čas bogato obdarujejo s svojimi plodovi. Zato pripravite tudi okusno in zdravo ozimnico, ki vas bo vse leto oskrbovala z vitamini in okusi letošnjega poletja.

Dreamstime
Ustvarite izvirne in okusne kombinacije poletnih dobrot za čez zimo.

Številna poletna zelenjava bo – primerno pripravljena in shranjena v dobro zaprtih kozarcih – okusna še veliko mesecev. Marsikdaj nam bo popestrila zimski jedilnik ali nas rešila iz zadrege, ko bomo dobili nenapovedane goste. Pripravite jo tudi vi.

VLOŽENE PEČENE PAPRIKE

Zadostujejo navadni kozarci s pokrovčki na navoj. Prej jih sterilizirajte v pečici. Nič ni narobe s kozarci, v katerih so bile marmelada ali kisle kumarice.

Sestavine: 3 kg podolgovatih rdečih paprik, 2 stroka česna, žlica popra v zrnju, žlica soli, 2 žlici sladkorja, 5 dl kisa

Priprava: Paprike zložimo v pekač in jih v pečici pečemo toliko časa, da kožica dobi večje črne

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

madeže. Pekač pokrijemo s folijo in pustimo, da se paprike ohladijo, nato jih zlahka olupimo ter odstranimo peclje in semena. V posodi zavremo dva litra vode s soljo, sladkorjem in kisom. Pečene paprike, rezine česna in poper zložimo v kozarce, zalijemo z zavretkom in kozarce takoj zapremo. Nato jih damo v pekač in jih v pečici, ogreti na 150 stopinj, pasteriziramo 30 minut.

VLOŽENI KISLO-SLADKI FIŽOL S KORENJEM

Kadar recepti za vlaganje zahtevajo olje, uporabite olivno. Vsebuje veliko vitamina E, prav tako je naravno sredstvo proti oksidaciji. Poskrbi za odlično aromo.

Sestavine: 1 kg korenja, 500 g rumenega in 500 g zelenega nizkega fižola, žlica soli, 7,5 dl vinskega kisa, 500 g sladkorja, 2 cimetovi paličici, žlička klinčkov, 4 rezine ingverja, žlička zrnc belega popra

Priprava: Korenje ostrgamo ali olupimo in narežemo na tri milimetre debele koleščke. Fižol očistimo in narežemo na koščke. V veliki posodi zavremo pet litrov vode, dodamo sol in v njej zelenjavo v manjših količinah postopoma kuhamo po tri minute. Blanširano zelenjavo s penovko poberemo iz vode, jo damo v cedilo, speremo s hladno vodo in dobro odcedimo.

Kombinirajte belo vino in kis in ustvarite prevretek, v katerem boste lahko dolgo hranili sezonsko zelenjavo. Ne bo je namreč ohranjala le kislina, temveč tudi alkohol.

Vodo od kuhanja odlijemo, v posodo nalijemo kis, dodamo sladkor in vse začimbe ter zavremo. V zavretku blanširano zelenjavo postopoma kuhamo po 15 minut. Kuhano zelenjavo s penovko poberemo iz zavretka, jo odcedimo in razdelimo v kozarce. Sladko-kisli zavretek precedimo in vrelega nalijemo v kozarce z zelenjavo ter jih takoj zapremo.