Zanimivosti

Strjenka z malinami in kokosom

Zvonka Labernik, Ženska
24. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Aromatični, nežni plodovi malin so kot nalašč za pripravo strjenk, saj plodov ni treba toplotno obdelovati.

Da bo sladica privlačnega videza in še okusnejša, maline kombiniramo s kokosovim mlekom.

Sestavine za malinov žele:

  • 300 g razpecljanih malin,
  • 10 g želatine v prahu,
  • 700 ml vode,
  • 50 ml malinovega sirupa,
  • 50 g sladkorja,
  • 1 žlička kokosovega olja,

za kokosov žele:

  • 10 g želatine v prahu,
  • 5 žlic vode,
  • 150 ml kokosovega mleka,
  • 50 ml kokosove smetane,
  • 100 g sladkorja,
  • ½ čajne žličke vaniljevega izvlečka,
  • 250 ml navadnega jogurta.

Priprava:

  1. Za malinov žele želatino zmešamo s 5 žlicami vode in jo pustimo, da nabrekne.
  2. V kozici zmešamo malinov sirup, preostalo vodo in sladkor ter zavremo. Še vroči tekočini dodamo nabreklo želatino in mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
  3. Model za strjenke namastimo s kokosovim oljem in po dnu razporedimo maline. Prelijemo jih z mešanico malinovca in želatine ter za 2 uri postavimo v hladilnik, da se popolnoma strdi.
  4. Za kokosov žele želatino zmešamo s 5 žlicami vode in jo pustimo, da nabrekne.
  5. Kokosovo mleko in smetano, sladkor in vaniljev sladkor segrejemo skoraj do vretja, nato primešamo nabreklo želatino. Ko se zmes ohladi, z njo prelijemo malinov žele in vse skupaj spet postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.
  6. Preden strjenko postrežemo, jo stresemo iz modela, okrasimo z malinami in razrežemo.