To pomaga nadzorovati raven leptina, hormona vitkosti. In prav to se zgodi, če jeste ribe. Hujšanje je tako učinkovito, da lahko izgubite do 4 kilograme v tednu dni!
Zgodovina diete
Dieto je zasnoval Ron Rosedale, zdravnik specialist za presnovo, ustanovitelj Rosedale centra v Denverju (Kolorado, ZDA) in centra Karolina za študij metabolizma v Ashevillu. Leta 2004 jo je predstavil v knjigi z istim naslovom.
Kako deluje?
Avtor trdi, da igra hormon leptin ključno vlogo pri nadzorovanju lakote, zato lahko povečanje telesne občutljivosti zanj prispeva k zmanjšanju močnega hrepenenja po hrani. Izogibajte se uživanju škrobnatih ogljikovih hidratov, sladkorjev, nasičenih maščob, ki jih vsebujeta mastno meso in kokos, ter transmaščob, kot so smetane na osnovi rastlinskih olj. Pač pa uživajte velike količine zdravih maščob, kot so olivno ali repično olje, mastne ribe, zmerne količine beljakovin in zelenjavo z veliko vlakninami. Hrano žvečite počasi in kajpak jejte le, kadar ste lačni, zadnji obrok pa zaužijte najpozneje tri ure pred spanjem.
Dieta je sestavljena iz dveh stopenj. Prva stopnja traja 21 dni in močno omeji uživanje ogljikovih hidratov. Druga stopnja je manj stroga, vendar še vedno omejuje uživanje ogljikovih hidratov in beljakovin. Čeprav so znanstveni dokazi potrdili vlogo leptina pri nadzorovanju občutka lakote, pa obstaja malo dokazov o tem, da leptin prispeva k dejanskemu hujšanju in da morate med dieto jemati številne prehranske dodatke, kot vas hoče prepričati avtor diete. Novejše različice diete dopuščajo, da dodatke mirno opustite.
Plusi in minusi
Z Rosedalovo dieto se boste dlje časa počutili site, in sicer zaradi uživanja zdravih maščob, ki jih najdemo v mastnih ribah, mednje spadajo tudi poceni sardele in skuše, in oreških. Pri vsakem obroku je priporočeno uživati zelenjavo z veliko vlakninami. Žal boste s tem programom zaužili malo beljakovin in ogljikovih hidratov, katerih hranilne snovi telo potrebuje. Zanimivo je, da dieta popolnoma prepoveduje nekatere vrste sadja in zelenjave, ki so bogate z vitamini. To so denimo buče in grozdje.
Ali je dieta primerna za vas?
Ker ne zahteva štetja kalorij ali merjenja količine ogljikovih hidratov, pritegne predvsem ljudi, ki radi jedo, kadar začutijo lakoto, oziroma se radi prehranjujejo po seznamih dovoljenih in nedovoljenih živil. Če morate jemati zdravila ali imate zdravstvene težave, se pred pričetkom uživanja prehranskih dodatkov posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Zaradi omejitve beljakovin na 50 do 80 gramov na dan Rosedalova dieta verjetno ni primerna za večino moških oziroma za zelo aktivne ljudi in športnike.
Razpoložljivost živil
Priporočena živila lahko kupite v vsaki trgovini z živili ali na tržnici, prehranske dodatke pa po spletu, v lekarnah ali trgovinah z zdravo prehrano. Telovadba je še kako zaželena!
Prepovedana živila:
Ocvrta hrana, mleko, čičerika, sladka koruza, buče, banane, pomaranče, grozdje
Uživajte po mili volji:
Mandlje, olive, avokado, ribe in morske sadeže, tofu, zeleno listnato zelenjavo, perutnino brez kože, gobe, bučke
Primer jedilnika
Sobota:
Zajtrk: v trdo kuhana jajca z rezinami paprike
Kosilo: losos z zelenjavno prilogo, listnata zelenjava
Večerja: na žaru pečena skuša, rezine avokada
Prigrizek 1: omaka iz kozic, rezine paprike
Prigrizek 2: oreščki makadamije
Nedelja:
Zajtrk: umešana jajca, puranja salama
Kosilo: solata z orehi in sirom feta
Večerja: pečen piščanec, artičokini srčki, omaka z olivnim oljem
Prigrizek 1: namaz iz oliv, koščki poljubne zelenjave
Prigrizek 2: orehi
Ponedeljek:
Zajtrk: omleta iz jajc omega-3 s špinačo
Kosilo: popražen piščanec z brokolijem in indijskimi oreščki
Večerja: na žaru pečen morski list z blitvo
Prigrizek 1: olive, sir feta
Prigrizek 2: mandljevo maslo, stebla zelene
Torek:
Zajtrk: zmešanček iz navadnega jogurta in 50 gramov jagodičevja
Kosilo: vegetarijanski polpet z malo ogljikovimi hidrati
Večerja: na žaru pečene kozice s pečeno rdečo papriko in kitajskim zeljem
Prigrizek 1: brokoli, omaka iz humusa
Prigrizek 2: mandlji
Sreda:
Zajtrk: poširana jajca s paradižnikom in šunko
Kosilo: tunina solata z zeleno solato in solatnim prelivom
Večerja: na žaru pečen zrezek s pečenimi šparglji
Prigrizek 1: olive s kockami parmezana
Prigrizek 2: pistacije
Četrtek:
Zajtrk: na žaru pečen losos z avokadom
Kosilo: tortilja z malo ogljikovimi hidrati s piščancem in namazom iz oliv
Večerja: ponev s kozicami in bambusovimi vršički
Prigrizek 1: surovo korenje z omako gvakamole
Prigrizek 2: indijski oreščki
Petek:
Zajtrk: zmešanček s pistacijami
Kosilo: solata z zelenjavo, poljubnim mesnim izdelkom ali sirom ter solatnim prelivom
Večerja: na žaru pečena bela riba z omako iz pečenih paprik, brokoli
Prigrizek 1:koščki poljubne zelenjave s pestom
Prigrizek 2: mešani oreščki