Okus bodo obogatili tudi sir, slanina in dišavnice. Za njihovo pripravo bosta kot nalašč mladi korenček in sočna kolerabica, ki ju v tem času leta ni težko dobiti.
Sestavine (za 4 osebe):
- 4 tanki, podolgovati goveji zrezki (približno 600 g),
- 1 žlička soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- za noževo konico nastrganega muškatnega oreščka,
- 2 žlički olivnega olja,
- 2 mlada korenčka,
- 1 manjša olupljena zelena kolerabica,
- 50 g sira (na primer gavda, trapist, edamec),
- 4 rezine prekajene slanine,
- 1 očiščena mlada čebulica z zelenjem,
- 2 sesekljana stroka česna,
- 4 listki sveže bazilike,
- 1 vejica timijana,
- 2 žlici gorčice,
- 1 žlica svinjske masti,
- 150 ml suhega belega vina,
- 1 žlica paradižnikove mezge,
- 600 ml goveje juhe,
- 1 lovorjev list,
- 1 vejica svežega rožmarina.
Priprava:
- Zrezke narahlo potolčemo in jim prerežemo žilice. V skledici zmešamo ½ žličke soli, poper, muškatni orešček in olivno olje ter z mešanico natremo zrezke. Za 1 uro jih postavimo v hladilnik, da se začimbe vpijejo v meso.
- Korenček in kolerabico narežemo na tanke palčke, ki naj bodo dolge toliko, kot merijo krajše stranice zrezkov. Nato jih 5 minut kuhamo v vodi, ki smo ji dodali preostalo sol. Odcedimo jih in ohladimo.
- Sir, prekajeno slanino in mlado čebulico narežemo na enako velike trakove kot korenček in kolerabico.
- Česen, baziliko, timijan in gorčico obdelamo v gladko pasto in z njo premažemo eno stran zrezkov. Na vsakega razporedimo po ¼ zelenjave, sira in slanine, tesno jih zavijemo in spnemo z zobotrebci.
- V ponvi segrejemo mast in na njej ruladice zlato rjavo zapečemo z vseh strani.
- Posebej zmešamo vino in paradižnikovo mezgo in z mešanico prelijemo zrezke. Ko tekočina povre, prilijemo juho, dodamo lovor in rožmarin ter v pokriti ponvi meso dušimo 1 uro.
- Preden ruladice ponudimo, jim odstranimo zobotrebce.