Kraljica kuhinje

Limona za poletno osvežitev in druge koristne namene

Zoran Franc
22. 7. 2017, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Citrusov ne uporabljamo le za limonado ali kot dodatek čaju, ampak z njimi pripravljamo mnogo jedi, od marinad, juh, omak, mesa in rib do odličnih sladic, sladoledov in marmelad. Poleg tega so limone uporabne še na druge načine in ne spadajo le v kuhinjo.

Profimedia
V limonini lupini je dišeče eterično olje, s katerim odlično osvežite prostor.

Da med pečenjem in obračanjem ribe ne bodo razpadle, jih tik pred tem premažemo ali oblijemo z limoninim sokom. Meso bo dlje ostalo sveže, če ga bomo dali v marinado iz limoninega soka in olivnega olja ter ga shranili v dobro zaprti posodi v hladilniku. Rdeče meso bo okusnejše in mehkejše, če mu bomo med pečenjem dodali malo limoninega soka. 

Z limono marmelada prej želira 

Če marmeladi med kuhanjem dodamo nekaj limoninega soka, bo ohranila lepo barvo in se bo prej strdila oziroma želirala. Če bomo beljakom med stepanjem dodali nekaj sveže iztisnjenega limoninega soka, bo sneg trši. Limonin sok dodajamo tudi raznim vrstam testa, da je rahlejše. 

Profimedia
Limonin sok je odličen antioksidant, pa tudi čistilo.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Dišeča limonina lupina

V limonini lupini je močno in prijetno dišeče eterično olje, zato nastrgano lupinico neškropljenih limon pogosto dodajamo pecivu. Limonino lupinico lahko nastrgamo, tenko olupimo z lupilnikom ali s posebnim nožkom narežemo na tanke rezance, ki jih dodajamo jedem, pijačam ali z njimi okrasimo različne sladice. 

Ne pozabite, da je limona odlična tudi pri čiščenju. Z njenim sokom boste odpravili madeže vodnega kamna, odlično pa bo očistila in dezinficirala tudi lesene deske za rezanje.

Limonin sladkor ali poper

Z lupino neškropljenih limon lahko sami pripravimo limonin sladkor, limonin poper in citronsko olje. Sladkorju primešamo sveže nastrgano limonino lupino ali pa jo najprej posušimo in zmeljemo v prah. Za pripravo limoninega popra v mlinček poleg poprovih zrnc damo še na majhne koščke narezano posušeno limonino lupino in oboje meljemo sproti. Odličen je za ribe, za svinjino in druge vrste mesa. 

Citronsko olje

Za citronsko olje v kozico nalijemo pet decilitrov olivnega olja, dodamo trakove lupine dveh neškropljenih limon in na blagem ognju kuhamo pet minut, nato odstavimo in ohladimo. Ko se olje ohlaja, primešamo pet olupljenih in pretlačenih strokov česna, nato vse prelijemo v kozarec za vlaganje, ga zapremo in za dva tedna postavimo v hladno shrambo. Nazadnje olje precedimo, nalijemo v steklenico in ga shranimo v hladilniku. Takšno olje je odlično za pripravo solat, marinad, omak, za peko rib in mesa.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost