Zanimivosti

Bogastvo okusov jajčnih testenin

Marjana Romanović, Bodi Zdrava
21. 7. 2017, 09.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Osnovni recept za sveže italijanske testenine pasta fresca je sestavljen iz moke, svežih jajc, olivnega olja in soli.

Družina testenin in njihova raznovrstnost sta veliki. Toskanske testenine, ki so pripravljene s preprostimi sestavinami, prevzamejo bogat in poln okus postreženega krožnika. Ana Žontar Kristanc je bogastvo teh okusov in priprave testenin okusila tako v Italiji kot doma.

Recepte je pripravila: Ana Žontar Kristanc

Recept za pripravo domačih jajčnih rezancev

Sestavine:

  • 400 gramov ostre moke
  • 2/3 čajne žličke soli
  • 4 cela jajca

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo luknjico in dodamo sol. Jajca fino stepemo z vilicami. Stepena jajca med rednim mešanjem vmešamo v pripravljeno moko. Testo gnetemo deset minut, nato ga zavijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik za dobre pol ure.
  2. Testo na pomokani površini tanko razvaljamo in razrežemo na želeno debelino. Klasična debelina je pet milimetrov. Izdelane rezance sušimo 10–15 minut. Nato jih oblikujemo v gnezdeca in jih posušimo do konca.

Recept za rezance s šparglji, žafranom in parmezanom

Recept za 2 osebi

Čas priprave: 15–20 minut

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Sestavine:

  • 250 gramov rezancev
  • 350 gramov špargljev
  • 1 deciliter polnomastnega mleka
  • vrečka pravega žafrana
  • manjša čebula
  • ščepec belega popra in soli
  • 2 pesti naribanega parmezana
  • olivno olje

Priprava:

  1. Mleko v kozici segrejemo, vanj stresemo pravi žafran, premešamo in pustimo stati do deset minut, da se sestavini lepo povežeta. Šparglje operemo in jim odstranimo spodnji oleseneli del. Čebulo olupimo in narežemo na drobne koščke. V večji posodi zavremo vodo, dodamo sol in vanjo stresemo rezance in jih kuhamo osem minut.
  2. Med kuhanjem testenin pripravimo omako. V ponev dodamo dve žlici olivnega olja in na njem popečemo čebulo, da se razpusti, nato dodamo narezane šparglje. Šparglje popražimo in jih zalijemo s pripravljenim žafranovim mlekom. Omako solimo, popopramo in na srednji temperaturi kuhamo nekaj minut. Tik preden omaki dodamo rezance, vmešamo še vršičke špargljev. Rezance dodamo v omako, dobro premešamo in na srednji do višji temperaturi kuhamo še nadaljnjo minuto. Pripravljenim rezancem dodamo parmezan, jih okrasimo z blanširanimi šparglji in jed postrežemo toplo.

Nasveti za pripravo testenin

Dodajanje olja med kuhanjem testenin

V vodo za kuhanje testenin ni priporočljivo dodajati olja. Ta lahko povzroči, da omaka začne drseti stran od pripravljenih testenin, namesto da bi jo vsrkala. Poleg tega bodo testenine postale mastne.

Čas kuhanja

V vreli vodi kuhamo rezance dve minuti manj od predpisanega časa. Tako bodo postreženi rezanci kuhani do tako imenovane stopnje al dente. Ko jih poskusimo, so znotraj čvrsti, vendar še vedno mehki.

Za bolj nasitne testenine

Namesto mleka uporabimo smetano.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja