Družina testenin in njihova raznovrstnost sta veliki. Toskanske testenine, ki so pripravljene s preprostimi sestavinami, prevzamejo bogat in poln okus postreženega krožnika. Ana Žontar Kristanc je bogastvo teh okusov in priprave testenin okusila tako v Italiji kot doma.
Recepte je pripravila: Ana Žontar Kristanc
Recept za pripravo domačih jajčnih rezancev
Sestavine:
- 400 gramov ostre moke
- 2/3 čajne žličke soli
- 4 cela jajca
Priprava:
- V skledo presejemo moko in na sredini naredimo luknjico in dodamo sol. Jajca fino stepemo z vilicami. Stepena jajca med rednim mešanjem vmešamo v pripravljeno moko. Testo gnetemo deset minut, nato ga zavijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik za dobre pol ure.
- Testo na pomokani površini tanko razvaljamo in razrežemo na želeno debelino. Klasična debelina je pet milimetrov. Izdelane rezance sušimo 10–15 minut. Nato jih oblikujemo v gnezdeca in jih posušimo do konca.
Recept za rezance s šparglji, žafranom in parmezanom
Recept za 2 osebi
Čas priprave: 15–20 minut
Sestavine:
- 250 gramov rezancev
- 350 gramov špargljev
- 1 deciliter polnomastnega mleka
- vrečka pravega žafrana
- manjša čebula
- ščepec belega popra in soli
- 2 pesti naribanega parmezana
- olivno olje
Priprava:
- Mleko v kozici segrejemo, vanj stresemo pravi žafran, premešamo in pustimo stati do deset minut, da se sestavini lepo povežeta. Šparglje operemo in jim odstranimo spodnji oleseneli del. Čebulo olupimo in narežemo na drobne koščke. V večji posodi zavremo vodo, dodamo sol in vanjo stresemo rezance in jih kuhamo osem minut.
- Med kuhanjem testenin pripravimo omako. V ponev dodamo dve žlici olivnega olja in na njem popečemo čebulo, da se razpusti, nato dodamo narezane šparglje. Šparglje popražimo in jih zalijemo s pripravljenim žafranovim mlekom. Omako solimo, popopramo in na srednji temperaturi kuhamo nekaj minut. Tik preden omaki dodamo rezance, vmešamo še vršičke špargljev. Rezance dodamo v omako, dobro premešamo in na srednji do višji temperaturi kuhamo še nadaljnjo minuto. Pripravljenim rezancem dodamo parmezan, jih okrasimo z blanširanimi šparglji in jed postrežemo toplo.
Nasveti za pripravo testenin
Dodajanje olja med kuhanjem testenin
V vodo za kuhanje testenin ni priporočljivo dodajati olja. Ta lahko povzroči, da omaka začne drseti stran od pripravljenih testenin, namesto da bi jo vsrkala. Poleg tega bodo testenine postale mastne.
Čas kuhanja
V vreli vodi kuhamo rezance dve minuti manj od predpisanega časa. Tako bodo postreženi rezanci kuhani do tako imenovane stopnje al dente. Ko jih poskusimo, so znotraj čvrsti, vendar še vedno mehki.
Za bolj nasitne testenine
Namesto mleka uporabimo smetano.