Tale sorbet je dokaz, da višnje niso primerne le za peko peciva, kuhanje marmelad in vlaganje, ampak tudi za ledene posladke. Za dodatni aromatični poudarek sorbetu dodamo še šilce višnjevega likerja.
Sestavine (za 4 osebe):
- 600 g višenj,
- 60 g sladkorja,
- 1 žlica vaniljevega sladkorja,
- 100 ml vode,
- 25 ml višnjevega likerja,
- 2 jajčna beljaka.
Priprava:
- Višnjam odstranimo koščice, jih razpolovimo in za 30 minut damo v zamrzovalnik.
- V kozico stresemo obe vrsti sladkorja, prilijemo vodo in premešamo. Mešanico zavremo in kuhamo 5 minut, da postane sirupasta. Nato jo odstavimo z ognja in ohladimo.
- Na pol zamrznjene višnje zmeljemo v kašo, prilijemo višnjev liker in sladkorni sirup ter temeljito premešamo.
- Jajčna beljaka stepemo v čvrst sneg in ju narahlo vmešamo v višnjevo kašo.
- Zmes naložimo v okroglo plastično posodo in postavimo v zamrzovalnik.
- Ko se zmes začne strjevati, jo še enkrat stepemo in vrnemo v zamrzovalnik. Postopek v polurnih razmikih ponovimo vsaj dvakrat.
- Preden sorbet postrežemo, vsaj za 15 minut kozarce, v katerih ga bomo postregli, postavimo v hladilnik. S tem bomo preprečili, da bi se sorbet prehitro utekočinil.