Odlikujeta jih hitra in preprosta priprava in peka. Če jih primerno shranimo (v posodi, ki se tesno zapre), se bodo precej dolgo ohranili.
Sestavine (za približno 20 keksov):
- 200 g ajdove moke,
- 50 g pšenične moke,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- ¼ žličke čilijevih kosmičev,
- 40 g nastrganega sira (na primer edamca),
- 3 žlice nastrganega parmezana,
- 1 žlička semen kopra,
- 2 žlici nastriženega svežega drobnjaka,
- 60 ml olivnega olja,
- 150 ml vode.
Priprava:
- V skledo presejemo obe vrsti moke, dodamo sol, poper, čilijeve kosmiče, sir, parmezan, koper in drobnjak ter premešamo. Prilijemo olivno olje in med mešanjem postopno dodajamo vodo. Ugnetemo čvrsto, voljno testo in ga oblikujemo v kepo.
- Na papir za peko, ki naj bo velik kot pekač, položimo testo in ga razvaljamo na debelino 3 mm. Razrežemo ga na pravokotnike in skupaj s papirjem za peko preložimo v plitev pekač. Vsak pravokotnik z vilicami nekajkrat prebodemo.
- Krekerje pečemo od 10 do 15 minut v pečici, ki smo jo segreli na 200 °C. Pečico ugasnemo, odpremo in krekerje pustimo v njej, dokler se ne ohladijo, šele potem jih preložimo na pladenj.