Zanimivosti

Ajdovi krekerji z drobnjakom

Zvonka Labernik, Ženska
16. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ajdove krekerje si lahko privoščimo za popoldanski prigrizek, s kakšnim bogatim namazom ali pomako pa za zajtrk.

Odlikujeta jih hitra in preprosta priprava in peka. Če jih primerno shranimo (v posodi, ki se tesno zapre), se bodo precej dolgo ohranili.

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Sestavine (za približno 20 keksov):

  • 200 g ajdove moke,
  • 50 g pšenične moke,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke čilijevih kosmičev,
  • 40 g nastrganega sira (na primer edamca),
  • 3 žlice nastrganega parmezana,
  • 1 žlička semen kopra,
  • 2 žlici nastriženega svežega drobnjaka,
  • 60 ml olivnega olja,
  • 150 ml vode.

Priprava:

  1. V skledo presejemo obe vrsti moke, dodamo sol, poper, čilijeve kosmiče, sir, parmezan, koper in drobnjak ter premešamo. Prilijemo olivno olje in med mešanjem postopno dodajamo vodo. Ugnetemo čvrsto, voljno testo in ga oblikujemo v kepo.
  2. Na papir za peko, ki naj bo velik kot pekač, položimo testo in ga razvaljamo na debelino 3 mm. Razrežemo ga na pravokotnike in skupaj s papirjem za peko preložimo v plitev pekač. Vsak pravokotnik z vilicami nekajkrat prebodemo.
  3. Krekerje pečemo od 10 do 15 minut v pečici, ki smo jo segreli na 200 °C. Pečico ugasnemo, odpremo in krekerje pustimo v njej, dokler se ne ohladijo, šele potem jih preložimo na pladenj.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja