Zanimivosti

Super živila: Koren(jak) hren

R.A., Jej Zdravo
11. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrenove korenine smo včasih, ko smo jih izkopavali zgolj na vrtu, jedli samo od oktobra do februarja, v mesecih, katerih imena so se končevala na r.

Že dolgo ni več tako, a sloves hrena kot nepogrešljivega spremljevalca velikonočnih pojedin je ostal. Hren pa je seveda še mnogo več! Pravo super živilo z domačega vrta, ki raste skorajda kot plevel in ga mnogo premalokrat vključujemo v naše jedilnike. Poglejmo, kako hren naribamo, shranjujemo in ga pripravimo še drugače, kot smo bili vajeni doslej.

Navadni hren je trajnica iz družine križnic, v kateri mu družbo delata še gorčica in zelje. Poznajo ga po vsem svetu, najverjetneje pa izvira iz jugozahodne Evrope in zahodne Azije. Najdemo ga tudi na slovenskih vrtovih, prepoznamo pa po šopu velikih listov, ki lahko zrastejo tudi poldrugi meter v višino.

Z njim so si znali popestriti jedi že v antiki. V naše kraje je prišel iz Rusije in velja v kulinariki za predhodnika popra.

Hren pa nima le kulinarične vrednosti, ampak tudi mnogo odlik za zdravje. Njegovi privrženci trdijo, da jim sveže nariban in takoj zaužit požene kri po žilah in odpre sinuse. Tudi na seznamu tistih, ki želijo shujšati, visoko kotira, saj je skorajda brez kalorij in maščob.

Kako naribamo hren?

Hren je najbolje nastrgati le v tolikšni količini, kolikor ga potrebujemo za dodatek jedem. Najbolje je, da košček korena, ki ga bomo kasneje naribali, položimo za pol ure v hladno vodo. Ribamo ga vedno tako, da koren leži pod kotom 90 stopinj na strgalo. Ker gre hren hitro v nos, ga strgamo pri odprtem oknu.

Kako uporabimo hren?

  • Hren se odlično ujema ne le s šunko, ampak tudi z govedino, s piščancem in z morsko hrano.
  • V žlički pripravljenega hrena ni ne maščobe in ne kalorij.
  • Hren se lahko uporablja kot priloga, v omakah, marinadah, enolončnicah in celo v koktajlih.
  • Če boste hren dodali paradižnikovi omaki za pico (že pred peko, seveda), boste navdušeni nad imenitnim okusom.
  • Žlica hrena se odlično poda tudi k umešanim jajcem.
  • Šunko lahko pred peko premažete z mešanico marelične marmelade, hrena in gorčice.
  • Sveže nastrgan hren je najboljši, prija pa skupaj z mesom in zelenjavo.
  • Če zmešate nariban hren s kislo smetano ali z jogurtom, boste v trenutku pripravili okusno pomako.
  • S pomočjo hrena lažje prebavimo šunko, v trdo kuhana jajca, pečenko in kuhano govedino.
  • Nariban hren je zelo oster, zato ga pogosto pripravljamo v hladnih omakah, ki njegovo ostrino ublažijo. Še bolj ga omilite, če nariban hren pred pripravo omake med dlanmi rahlo ožamete.
  • Za kruhov namaz lahko hren zmešate z majonezo.
  • Hren se odlično ujema z balzamičnim kisom in s solatnimi prelivi vseh vrst.
  • Za ribe na žaru ga zmešajte s hladnim maslom, nekaj kapljicami limoninega soka in svežimi zelišči.
  • Pri strežbi pripravljene hrenove omake ne uporabljajte srebrnega pribora, ker bo omaka postala zelena.
  • Če hren gojite doma, na vrtu, lahko za pripravo solat in sarme uporabite tudi mlade liste.
  • Če želite ohraniti pekoč okus hrena, ga pripravljenim jedem dodajte na koncu, ko ste jih že odstavili z ognja.

Kako shranjujemo hren?

Ljubitelji pekočih okusov prisegajo na sveže izkopan hren z vrta, nastrgan tik pred zaužitjem. Tako namreč ohrani svojo aromo in značilni okus. Če vrta nimate, lahko hrenov koren kupite na trgu ali v trgovini. V primeru, da ga ne boste takoj pripravili, ga shranite v plastično vrečo in položite v hladilnik, v predal za zelenjavo. Porabite ga v tednu ali najkasneje v dveh, saj se bo sicer preveč izsušil. Cele hrenove korenine ne zmrzujete, lahko pa za pol leta shranite v zamrzovalniku nastrgan hren.

Hren v novih receptih

Pesina juha s hrenom

Sestavine za 6 oseb:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 500 g krompirja
  • 750 rdeče pese
  • 600 ml čiste juhe (kokošje ali zelenjavne)
  • 100 ml lahke kisle smetane
  • 4 do 5 žlic hrena
  • koprc

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Krompir in peso olupimo ter ju narežemo na kocke.
  2. Čebulo pražimo na olju 5 minut, potem dodamo krompir in peso ter pražimo še 4 minute. Občasno premešamo in zalijemo z juho in 500 ml vode.
  3. Ko zavre, kuhljamo še od 20 do 25 minut, da se zelenjava zmehča. Potem juho zlijemo v mešalnik, dodamo polovico kisle smetane in ukašimo. Solimo, popramo in nazadnje dodamo hren.
  4. Postrežemo s preostalo kislo smetano in okrasimo s koprcem.

Drobnjakove palačinke z lososom in hrenom

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 ml mleka
  • 4 jajca
  • 150 g moke
  • 75 g masla
  • 1 šopek drobnjaka
  • 250 g kisle smetane
  • 70 g svežega hrena
  • 1 žlica limoninega soka
  • 400 g dimljenega lososa
  • sol, poper

Priprava:

  1. Jajca zmešamo z mlekom in dodamo moko in sol. Segrejemo 50 g masla in ga dodamo mešanici za palačinke. Odstavimo za pol ure. Medtem narežemo drobnjak in ga polovico vmešamo v testo.
  2. Na preostanku masla spečemo osem palačink. Pečico segrejemo na 80 stopinj in v njej hranimo palačinke, da so na toplem.
  3. Za namaz kislo smetano zmešamo s sveže naribanim hrenom, dodamo prihranjen drobnjak, solimo, popramo, začinimo še z limoninim sokom.
  4. S tem namažemo palačinke, jih obložimo z rezinami dimljenega lososa in ponudimo.

Hladna hrenova omaka

Sestavine za 250 ml:

  • 100 g kisle smetane
  • 100 g puste skute
  • 2 do 3 cm hrenove korenine
  • 40 g nastrgane redkve
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • ¼ žličke kisa
  • beli poper

Priprava:

Hren naribamo in vse sestavine zmešamo v skodelici.