- Recept zahteva razpolovljene češnjeve paradižnike? Najlažje in najhitreje jih boste prerezali, če jih položite na plitek krožnik, pokrijete z drugim krožnikom in potem z dolgim ostrim nožem prerežete vse naenkrat.
- Če boste nož nekaj sekund držali pod vročo tekočo vodo, boste pito lažje narezali.
- Ribe na žaru pecite tako, da na vročo rešetko položite rezine bio limone in nanje položite ribo. Tako se koža ne bo prijemala rešetke, riba pa bo sočna in res okusna.
- Imate težave z odpiranjem steklenih kozarcev z navojem, kamor ste shranili vložene kumare ali marmelado? Na pokrov nataknite široko elastiko in tako bo oprijem boljši in odpiranje lažje.
- Da se vam deska za rezanje ne bo premikala po pultu, pod njo položite vlažno kuhinjsko brisačo.
- Češnje najlažje izkoščičite z zobotrebcem in steklenico. Češnjo položite na ustje steklenice in z zobotrebcem potisnite koščico vanjo.
- Banane zelo hitro zorijo in lupina se obarva črno. Da bi proces zorenja upočasnili, pecelj zavijte v prozorno folijo.
- Želite preveriti svežino jajc? Surovo jajce potopite v kozarec hladne vode, in če plava na površju, ga raje zavrzite.
- Ste pozabili maslo vzeti iz hladilnika, recept pa narekuje, da vmešate med sestavine maslo sobne temperature? Proces mehčanja pospešite tako, da z nožkom za lupljenje krompirja ali strgalom za sir naredite maslene ostružke.
- Če vam je pri kuhi ostalo nekaj svežih zelišč, jih sesekljajte in vložite v olje. Najbolje je, da z njimi napolnite posodico za led in jih zamrznete. Naslednjič bo pri roki vedno prava porcija. Tako lahko shranite tudi paradižnikovo omako.
- Pekač za mafine lahko uporabite tudi drugače - če ga obrnete, lahko med štirimi razdelki za kolače spečete testene skodelice za solato.
Nasveti izkušenih gospodinj
V kuhinji se ni treba vedno znova učiti na napakah in ponesrečenih večerjah. Bolje je prisluhniti izkušenim in se izogniti kakšni prismojeni jedi!