Kostno juho skuhamo iz govejih kosti z nekaj začimbami. Pri nas ta juha nikakor ni novost, saj že stoletja velja za nadvse krepčilno in jo kuhamo zlasti, kadar smo bolni ali potrebujemo posebno hranljivo jed. V njej je namreč cel kup dragocenih hranil, ki podmažejo sklepe, pospešijo prebavo, krepijo imunski sistem, gladijo kožo, nasitijo z malo kalorijami in krotijo volčjo lakoto.
Ker kostna juha velja za nevtralno jed, jo lahko vključimo tudi v ločevalno dieto, saj jo lahko kombiniramo tako z ogljikovimi hidrati kot z beljakovinami. Učinek? Telo se razstrupi in hitreje predela maščobne rezerve.
Shujševalni načrt
Dietni načrt predvideva vsak dan tri obroke: zajtrk, eno običajno ločevalno jed in eno jed s kostno juho. Tudi pri lakoti med obroki si enostavno pogrejte lonček kostne juhe, drugim prigrizkom pa se odpovejte.
Osnovni recept za kostno juho
Dva kilograma govejih kosti položite v večji lonec skupaj z veliko olupljeno čebulo, kosom ingverja (približno 20 g), olupljenim strokom česna in čajno žličko soli. Prelijte s petimi litri vode. Na visoki temperaturi juho zavrite, nato temperaturo znižajte in kuhajte pet ur. Iz juhe odstranite kosti, ostalo pa precedite skozi cedilo. Ohladite in postavite v hladilnik. Juha lahko želira - čim trši je žele, tem bolj hranljive so bile kosti.
100 ml juhe vsebuje 20 kcal, 1 g beljakovin, 2 g maščob, 0 g ogljikovih hidratov.
Zajtrk na izbiro
Opečenec z banano: Dve popečeni rezini polnozrnatega opečenca obložite zžlico skute, narezano banano in ščepcem cimeta. 310 kcal, 9 g maščob, 10 g beljakovin, 45 g ogljikovih hidratov
Maline z zrnatim sirom: Umijte 100 g malin in jih zmešajte z 200 g zrnatega sira. 240 kcal, 9 g maščob, 25 g beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov
Dan 1
Kosilo: Krompirjeva juha
Olupite in nakockajte dva srednje velika krompirja. Stresite v 300 ml kostne juhe, segrejte in 15 minut kuhajte na srednji temperaturi. Mlado čebulo narežite na obročke in skupaj z žlico sesekljanega peteršilja zamešajte v kuhano juho.
200 kcal, 6 g maščob, 4 g beljakovin, 30 g ogljikovih hidratov
Večerja: Babičina zeljna sarma
Štiri liste zelja kuhajte v vodi 10 minut, debele stržene odstranite. Nasekljajte eno čebulo in naribajte manjši korenček. Oboje zmešajte skupaj z 200 g mletega mesa, soljo in poprom. Maso razdelite na dva dela, vsakega ovijte s po dvema zeljnima listoma in učvrstite s sukancem. Sarmi popecite na žlici olivnega olja, nato pa zalijte z 200 ml zelenjavne jušne osnove (instant). Dodajte 5 g posušenih gob in lovorov list ter pokrito kuhajte 40 minut. Za konec med omako primešajte žlico smetane ter potresite s sesekljanim peteršiljem.
400 kcal, 21 g maščob, 49 g beljakovin, 6 g ogljikovih hidratov
Dan 2
Kosilo: Sirova jajčna solata
Dve jajci skuhajte v trdo, olupite in narežite na četrtine. Liste pol glavice radiča narežite v obliko zvezd in položite na krožnik. Paradižnik, polovico rdeče paprike in 30 gavde nakockajte. Zmešajte žličko olja z žličko jabolčnega kisa, žlico vode, žličko nasekljanega drobnjaka, soljo in poprom. Omako zmešajte s paradižnikom, papriko, sirom in 50 g koruze iz pločevinke, porazdelite po radiču in obložite še z jajčnimi četrtinami.
318 kcal, 28 g maščob, 27 g beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov
Večerja: Juha z rezanci in zelenjavo

Zanimivosti
Začela se je nova sezona Športnih iger mladih
Mlado čebulo narežite na obročke, polovico rdeče paprike pa na majhne koščke. Segrejte 300 ml kostne juhe ter ji dodajte papriko in 30 g drobnih testenin (zvezdic). Kuhajte od 6 do 8 minut. Primešajte čebulo in postrezite.
150 kcal, 6 g maščob, 5 g beljakovin, 25 g ogljikovih hidratov
Dan 3
Kosilo: Ribja enolončnica
Sesekljajte majhno čebulo, četrt glave ohrovta brez trde sredine pa narežite na drobno. Oboje vkuhajte v 300 ml kostne juhe. Primešajte ji še dve žlici kisle smetane in čajno žličko gorčice ter pokrito kuhajte na nizki temperaturi 20 minut. Narežite 120 g fileja trske na 3 cm široke trakove in položite na ohrovt v loncu. Pokrito kuhajte še nadaljnjih 12 minut.
310 kcal, 19 g maščob, 26 g beljakovin, 6 g ogljikovih hidratov
Večerja: Pečeni rezanci s sirom
Skuhajte 50 g špagetov brez jajc. Narežite čebulo na kolobarje in jih povaljajte v polnozrnati moki. V ponvi jih hrustljavo zapecite na žlici olja. Vzemite čebulo iz ponve in na preostanku olja prepražite kuhane špagete. Primešajte jim čebulo ter začinite s soljo in poprom. Potresite s 30 g naribanega ementalca, pokrijte in pri nizki temperaturi počakajte, da se sir stopi. K testeninam pojejte še dva narezana paradižnika.
420 kcal, 22 g maščob, 16 g beljakovin, 40 g ogljikovih hidratov
Dan 4
Kosilo: Korenčkova juha z jajcem
Korenje naribajte in ga stresite v 300 ml kostne juhe. Kuhajte tri minute. Stepite jajce in ga med nenehnim mešanjem počasi vlivajte v juho. Začinite s soljo in poprom.
190 kcal, 14 g maščob, 5 g beljakovin, 3 g ogljikovih hidratov
Večerja: Kislo zelje s klobasicami
Majhno nasekljano čebulo in 50 g narezane goveje salame prepražite na žlici olja. Dodajte 300 g kislega zelja in dve brinovi jagodi ter dobro premešajte. V ponev prilijte tri žlice vode, pokrito kuhajte od 5 do 7 minut, nato pa na zelje položite še 70 g narezanega piščančjega zrezka in kuhajte še nadaljnjih 10 minut.
380 kcal, 30 g maščob, 19 g beljakovin, 5 g ogljikovih hidratov
Dan 5
Kosilo: Juha z mesnimi cmočki
100 g mletega mesa solite in poprajte ter z žličko suhega majarona zgnetite v maso. Iz nje naredite približno 2 cm velike kroglice. Narežite polovico paprike in mlado čebulo. Segrejte 300 ml kostne juhe, vanjo položite papriko in mesne cmočke in kuhajte 20 minut. Preden postrežete, dodajte v juho še narezano čebulo.
200 kcal, 9 g maščob, 32 g beljakovin, 4 g ogljikovih hidratov
Večerja: Solata s šunko in bulgurjem
V 150 ml vrele vode stresite 50 g bulgurja in pri nizki temperaturi kuhljajte 15 minut. 100 g zamrznjenega korenja in 100 g zamrznjenega graha skuhajte v slanem kropu, nekaj vode od kuhanja prihranite za kasneje. Na trakove narežite 40 g puranje šunke. Za preliv zmešajte žličko kisa, žličko olja, žlico vode od kuhane zelenjave, žlico kisle smetane in žličko sesekljanega peteršilja. Zelenjavo, šunko in omako zmešajte z bulgurjem in potresite s 40 g sira feta.
420 kcal, 14 g maščob, 23 g beljakovin, 49 g ogljikovih hidratov