Zanimivosti

Domači zeliščni sir

Zvonka Labornik, Ženska
20. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Priprava tega aromatičnega domačega sira resda terja precej časa, sicer pa je preprosta.

Končni izdelek je izjemnega okusa, in če se bomo potrudili, tudi privlačnega videza. Za njegovo pripravo lahko uporabimo tista zelišča in dišavnice, ki jih imamo pri roki. Če bomo tak sir delali večkrat, bomo sčasoma odkrili, katera kombinacija zelišč in dišavnic nam najbolj ustreza.

Sestavine (za 1 hlebček):

  • 3 vejice peteršilja,
  • 1 majhen šopek drobnjaka,
  • 8 cvetov užitnih rastlin (na primer drobnjakovi, gorčični, borečevi cvetovi, marjetice …),
  • 1 vejica timijana,
  • 2 listka žajblja,
  • 4 listki mete,
  • 3 vejice dišeče perle,
  • 1 l gostega naravnega jogurta,
  • ½ žličke soli,
  • ½ žličke zmletega kajenskega popra,
  • ¼ žličke zmlete kumine.

Priprava:

  1. Zelišča očistimo in odstranimo vsa stebelca. Splaknemo jih pod tekočo vodo in dobro osušimo. Nekaj celih listkov in cvetov prihranimo, preostale pa sesekljamo. Prelijemo jih z jogurtom, solimo, popramo in dodamo kumino ter premešamo.
  2. Pod vročo vodo splaknemo veliko muslinasto krpo, jo dobro ožmemo in razprostremo v cedilo. Krpo obložimo s prihranjenimi listki in cvetovi zelišči in čez naložimo jogurt. Vogale krpe povežemo v culo in jo obesimo nad skledo, kamor se bo izcejala tekočina. Vse skupaj postavimo za 12 ur (najbolje čez noč) v hladen prostor. Nastali zeliščni sir s krpo vred preložimo v cedilo. Pokrijemo ga s krožnikom in obtežimo s kakšnim težkim predmetom, da se izcedi še preostala tekočina, in še za 1 dan postavimo na hladno.
  3. Ko je sir dovolj trd, ga razrežemo na rezine in ponudimo. Če nam ga kaj ostane, ga v hladilniku lahko hranimo največ en teden.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu