Če ga pripravimo sami, je resnično brez vseh dodatkov, otroci pa ga imajo tako zelo radi. Ker je zdaj sezona bezga, jagod in malin, zavihajmo rokave!
Bezgov sirup
Sestavine: 15 bezgovih cvetov • 4 bio limone • 1 l vode • 250 ml jabolčnega kisa • 1,5 kg sladkorja
Priprava:
- Bezgove cvetove splaknemo z mrzlo vodo in dobro pregledamo, da odstranimo morebitne žuželke.
- Limone umijemo z vročo vodo in narežemo na rezine. Cvetovom odstranimo pecelj. Bezeg in limone stresemo v posodo in prelijemo z vodo. Pokrijemo in od 5 do 6 dni pustimo na hladnem.
- Precedimo in sok zmešamo s sladkorjem in kisom. Zavremo in kuhljamo. Večkrat premešamo.
- Še vroč sirup natočimo v steklenice in jih zapremo.
Malinov sirup
Sestavine: 1800 g malin • 1 kg sladkorja • 1 zavoj citronske kisline v prahu
Priprava:
- Maline zalijemo z vodo in jih prekuhamo. Precedimo skozi gazo in sok prestrežemo. Odmerimo liter soka.
- Sok zmešamo s sladkorjem in citronko in kuhljamo, da se sladkor stopi. Morebitno peno odstranimo s penovko. Posodo odstavimo in sirup nalijemo v steklenice. Takoj zapremo in shranimo v hladilniku.
Jagodni sirup
Sestavine: 1 kg jagod • 500 ml vode • 10 g citronske kisline v prahu • 1 kg sladkorja • 1 strok vanilje • nastrgana lupina ½ limone
Priprava:
- Jagode umijemo in odstranimo peclje. Po želji sadeže na drobno zrežemo.
- Citronko stopimo v pol litra vode in prelijemo čez jagode. Posodo pokrijemo in 24 ur pustimo na hladnem.
- Naslednji dan jagode precedimo in sok prestrežemo. Sok zavremo z limonino lupino, sladkorjem in vaniljinim strokom.
- Kuhljamo nekaj minut, potem pa odstranimo vaniljin strok in sirup natočimo v steklenice.
Limetin sirup z meto
Sestavine: 10 limet • 150 g sladkorja • 1 vejica mete • 1 žlica bezgovega sirupa
Priprava:
- Limete razpolovimo in iztisnemo sok. Odmerimo 200 ml soka. Sok precedimo in ga zmešamo s sladkorjem in bezgovim sirupom.
- Segrevamo in ves čas mešamo. Ko se sladkor stopi, dodamo lističe mete. Kuhljamo še naprej. Dlje ko bomo kuhali, intenzivnejši bo okus po meti.
- Kuhan sirup odstavimo z ognja in odstranimo meto. Natočimo v steklenice in shranimo v hladilniku
Majin nasvet: Ko sirup skuhamo, je zelo pomembno, da ga še toplega nalijemo v umite steklenice in neprepustno zapremo. Zvijača, ki nam bo pomagala, da se nam ne bo pokvaril, je naslednja - steklenice po polnjenju vsaj za 5 minut postavimo na glavo.