Zanimivosti

Grahove palačinke

Katja Kmet, Zarja
16. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko na gredicah dozori prva mlada zelenjava, se je kar ne moremo najesti.

Za 4 osebe, priprava in kuhanje: 25 minut

Sestavine za preliv: 100 g goste kisle smetane (creme fraiche) • 100 g polnomastnega jogurta • 2 žlici limonovega soka • pol žličke soli • poper;

za testo: 130 g moke • 2 zravnani žlički pecilnega praška • 2 jajci • 330 ml pinjenca • 20 g staljenega masla • 6 žličk olja • 150 g izluščenega graha • malo svežega peteršilja za okrasitev.

Za smetanov preliv gladko razmešamo kislo smetano, jogurt, limonov sok, sol in poper. Pustimo, da počaka. Za testo za palačinke pomešamo moko in pecilni prašek. Posebej razžvrkljamo jajci in mleko, primešamo tudi stopljeno maslo. Dodamo moko s pecilnim praškom ter na hitro gladko razmešamo z lopatko. (Palačinke bodo rahlejše, če ne bomo predolgo mešali.) V teflonski ponvi segrejemo eno žličko olja. Z žlico damo na vroče olje testo in ga porazdelimo v majhno okroglo palačinko. Palačinka naj se na vrhnji strani skoraj posuši, nato jo potresemo z nekaj graha, ki ga pritisnemo, da se prime testa. Palačinko nato pečemo na zmernem ognju z obeh strani od 2 do 4 minute, da je zlato zapečena. Testo zadostuje za od 16 do 20 palačink. Pečene palačinke hranimo na krožniku na toplem v pečici, ogreti na 100 stopinj. Pečene palačinke razdelimo na štiri krožnike, okrasimo jih s svežim peteršiljem in postavimo na mizo skupaj s smetanovim prelivom.