Tako presnova teče bolje, odpadne snovi pa se hitreje izločajo iz organizma. A to še ni vse. Izognete se lahko tudi marsikateri bolezni, ki je posledica zakisanosti organizma. Z naslednjo dieto boste ponovno vzpostavili ravnovesje med kislinami in bazami v svojem telesu. Recepti so preprosti in obroki hitro pripravljeni.
Kislo-bazično ravnovesje
Sodobna prehrana lahko vodi k zakisanosti telesa, predvsem zaradi čezmernega uživanja mesa, izdelkov iz bele moke, sladkorja in alkohola. Zakisanost je lahko vzrok številnih sodobnih bolezni, kot so revma, artroza in rak. Če bi se jim radi izognili, istočasno pa še shujšali, poskusite z naslednjim jedilnikom, ki vključuje 80 odstotkov jedi bazičnega izvora.
Zajtrk na izbiro
Rezino rženega kruha (50 g) obložite s 50 g zrnatega sira, solite in poprajte. Dodajte še dve redkvici in jedilno žlico kalčkov. Zraven pojejte 100 g lahkega navadnega jogurta s čajno žličko dietne marmelade. 190 kcal, 3 g maščob, 26 g ogljikovih hidratov, 14 g beljakovin
200 g grenivke razdelite na krhlje. Zmešajte s 150 g nemastne in nepasirane skute, čajno žličko sončničnih semen in malo sladila Stevia. 250 kcal, 5 g maščob, 24 g ogljikovih hidratov, 23 g beljakovin
2 rezini polnozrnatega opečenca obložite s 20 g pustega sira in 50 g narezanih redkvic. 190 kcal, 3 g maščob, 27 g ogljikovih hidratov, 13 g beljakovin
Dan 1
Kosilo: Zelenjavni kari z rižem
Skuhajte 40 g polnozrnatega riža. V ponvi na žlici olja prepražite 150 g šampinjonov, 150 g korenja, narezano papriko in štiri mlade narezane čebulice. Riž zamešajte med zelenjavo. Začinite z malo karija in čilija. 100 g navadnega jogurta zmešajte s soljo in poprom ter postrezite h kariju.
350 kcal, 9 g maščob, 53 g ogljikovih hidratov, 14 g beljakovin
Malica: Bananin prigrizek
Rezino polnozrnatega kruha obložite s čajno žličko puste skute, polovico narezane banane in posujte s ščepcem cimeta.
100 kalorij, 1 g maščob, 19 g ogljikovih hidratov, 4 g beljakovin
Večerja: Radič z dimljenim lososom
Očistite in narežite 350 g radiča in dva paradižnika. Za solatni preliv zmešajte 125 g navadnega lahkega jogurta, sol, poper in malo sveže bazilike. Prelijte čez solato, premešajte in postrezite z ribo.
390 kalorij, 9 g maščob, 18 g ogljikovih hidratov, 36 g beljakovin
Dan 2
Kosilo: Jajca z gorčico in pečeno zelenjavo
Skuhajte dve jajci. Očistite 200 g korenja, kolerabo in 150 g pora ter vse skupaj narežite. Na žlici olja popecite korenje in kolerabo. Dodajte malo vode in pražite, da se zelenjava zmehča. Dodajte še por in dušite še dve minuti. Solite in poprajte. Zmešajte 40 g kisle smetane, čajno žličko gorčice ter malo soli in popra. Jajca olupite, narežite ter postrezite z zelenjavo in omako.
250 kalorij, 21 g maščob, 23 g ogljikovih hidratov, 18 g beljakovin
Malica: Lahka juha
Nasekljajte dve mladi čebuli in dva šampinjona. Prelijte z 200 ml instantne jušne osnove in postrezite. Pojejte z rezino prepečenca.
100 kalorij, 2 g maščob, 18 g ogljikovih hidratov, 2 g beljakovin
Večerja: Bageta z mocarelo
Manjšo polnozrnato bageto narežite na rezine, premažite jih s čajno žličko pesta ter obložite z dvema narezanima paradižnikoma in 40 g mocarele. Popecite v pečici, da se sir stopi.
340 kalorij, 10 g maščob, 36 g ogljikovih hidratov, 16 g beljakovin
Dan 3
Kosilo: Gobove testenine s parmezanom
Skuhajte 150 g špagetov. Na žlici olivnega olja prepražite majhno sesekljano čebulo in 200 g očiščenih in narezanih gob. Začinite s soljo, poprom in nekaj kapljicami balzamičnega kisa. Očistite 75 g rukole in jo skupaj s kuhanimi špageti zamešajte med gobice. Postrezite s 100 g sveže naribanega parmezana.
350 kalorij, 10 g maščob, 46 g ogljikovih hidratov, 20 g beljakovin
Malica: Napitek s pinjencem
Zmešajte 175 ml pinjenca, čajno žličko medu, žlico zmletih ovsenih kosmičev in ščepec cimeta.
100 kalorij, 1,5 g maščob, 15 g ogljikovih hidratov, 7 g beljakovin
Večerja: Perutninska solata
V veliki skledi zmešajte 175 g narezanih pečenih piščančjih prsi, 200 g rukole, 200 g narezanega paradižnika in 50 g vloženih šampinjonov, narezanih na lističe. Preliv pripravite iz dveh jedilnih žlic balzamičnega kisa, nekaj kapljic medu, soli, popra, jedilne žlice olivnega olja in malo sveže bazilike. Premešajte in prelijte po solati.
300 kalorij, 7 g maščob, 11 g ogljikovih hidratov, 48 g beljakovin
Dan 4
Kosilo: Enolončnica iz brstičnega ohrovta
Nasekljajte eno čebulo ter jo v loncu skuhajte skupaj s 350 g očiščenega in narezanega brstičnega ohrovta in 450 ml instantne zelenjavne jušne osnove. Solite, poprajte in začinite z muškatnim oreščkom. Dodajte še 250 g nakockanega krompirja in kuhajte 20 minut. Juho postrezite s 50 g nakockane puste šunke.
350 kalorij, 5 g maščob, 48 g ogljikovih hidratov, 27 g beljakovin
Malica: Zelenjavni krožnik
Na paličice narežite 200 g korenja, 150 g kolerabe in rdečo papriko.
100 kalorij, 1 g maščob, 18 g ogljikovih hidratov, 4 g beljakovin
Večerja: Gobova omleta z garnelami
Očistite in narežite 100 g šampinjonov in 200 g špinače. Oboje prepražite na žlici olja. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Zmešajte dve jajci, malo soli, popra in čajno žličko paradižnikove mezge. V ponvi specite jajčno omleto. Obložite jo s šampinjoni in špinačo ter 75 g kozic, ki ste jih pred tem popekli.
300 kalorij, 17 g maščob, 4 g ogljikovih hidratov, 33 g beljakovin
Dan 5
Kosilo: Piščančji medaljoni
Nasekljajte dve mladi čebulici in ju zmešajte z dvema žlicama limetinega soka, čajno žličko sojine omake, poprom, malo čilija in čajno žličko sezamovega olja. Očistite in narežite 400 g kitajskega zelja in ga na hitro prepražite. Nato ga dajte v skledo s prelivom in dobro premešajte. Dodajte še narezan paradižnik. 150 g piščančjega fileja narežite na trakce in ga s 100 g narezanih in očiščenih šampinjonov popecite na žlici olja. Začinite s sojino omako in poprom ter potresite s sezamovimi semeni. Meso postrezite na krožniku skupaj s solato.
350 kalorij, 17 g maščob, 9 g ogljikovih hidratov, 40 g beljakovin
Malica: Vafelj
Rižev vafelj premažite s čajno žličko čokoladnega namaza. K temu popijte kavo ali skodelico čaja brez sladkorja.
100 kalorij, 2 g maščob, 18 g ogljikovih hidratov, 2 g beljakovin
Večerja: Bageta s paradižnikovo salso
Na rezine narežite 70 g polnozrnate bagete. Zmešajte strt strok česna, ščepec soli in čajno žličko olivnega olja in porazdelite po kruhkih. V segreti ponvi jih na hitro popecite z obeh strani. V skledi zmešajte dva narezana paradižnika, sesekljano mlado čebulo, 100 g solate berivke, malo soli in popra. Postrezite jo s popečenimi kruhki.
300 kalorij, 7 g maščob, 47 g ogljikovih hidratov, 12 g beljakovin