Zanimivosti

Bogata mesno-zelenjavna pita

Maja Poljšak, Maja
14. 6. 2017, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Okusna pita polna zelenjave in mesa.

Sestavine za 8 kosov:

  • 300 g mlete govedine
  • 100 g brokolija
  • 1 korenček
  • 1 manjša rdeča paprika
  • 1 kolerabica
  • 1 žlica olja
  • 100 g kisle smetane
  • 150 g lahkega jogurta
  • 2 jajci za nadev in 1 za testo
  • 1 žlica škroba
  • 40 g nastrganega parmezana
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep mlete paprike
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 250 g polnozrnate moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička zeliščne soli
  • 125 g masla ali margarine

Priprava:

  1. Najprej pekač namažemo z maslom in potresemo z moko ter pripravimo testo. Moko pomešamo s pecilnim praškom in zeliščno soljo, dodamo na kockice narezano maslo ali margarino, 1 jajce in 2 žlici vode ter vse hitro zgnetemo v testo.
  2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Testo na pomokani delovni površini zvaljamo, položimo v pekač in odvečno testo, ki visi čez rob, odrežemo. Testo večkrat prebodemo z vilicami, pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut.
  3. Medtem očistimo zelenjavo in jo narežemo na koščke ali rezine. V ponvi na žlici olja prepražimo meso. Ko spremeni barvo in se razdrobi, solimo in popramo, dodamo zelenjavo in pokrito dušimo nekaj minut, da se zelenjava malce zmehča.
  4. V skledi zmešamo kislo smetano, jogurt, 2 jajci, škrob in parmezan, solimo in popramo ter začinimo z muškatnim oreščkom. Ko se meso in zelenjava malce ohladita, primešamo jajčno zmes, vse stresemo na delno pečeno testo in pečemo še 30 minut.

Estrada