Zanimivosti

Ste za piknik?

Revija Maja
14. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Topli dnevi nas vabijo na prosto, zato povabimo svoje najdražje na piknik in se družimo ob okusni hrani ni pijači!

Da bo vaš piknik nepozaben, morate poskrbeti za lepo okolje, dobro hrano in izvrstno družbo. Tu pa so še nekateri dejavniki, na katere včasih ne morete vplivati:

Vreme: Včasih ni tako, kot bi si želeli. Pozorno spremljajte vremensko napoved in za vsak primer pripravite dežnike, ki jih boste ponudili gostom, če vas vreme kljub dobri napovedi preseneti.

Muhe, ose, mravlje: Izberite si prostor, kjer ni veliko žuželk, kadar pa se jim ne morete izogniti, se oborožite z insekticidom in svečami s citronelo, ki odganja mrčes.

Svežina: Ker na pikniku ni hladilnika, morate drugače poskrbeti za to, da bo hrana ostala sveža, pijača pa hla dna. Preden ju daste v hladilno torbo, ju hranite nekaj ur v hladilniku. Uporabite dve hladilni torbi in ju založite z ledom ali ledenimi »pingvini«. V prvi torbi hranite sadje in pijače; v drugi, ki jo boste manj pogosto odpirali, pa hrano. Obe hladilni torbi napolnite do vrha, saj bo vsebina tako dalj časa hladna.

Igre za kratek čas: Najboljši gostitelji znajo izrabiti prednosti okolja, ki so si ga izbrali za piknik. Načrtujte razne igre in dejavnosti, kot so metanje frizbija, iskanje skritega zaklada, sprehodi, igre z žogo.

Kako se pripravimo na piknik?

Tri ali štiri dni prej kupite vso hrano, pijačo in druge potrebščine. Dan ali dva pred piknikom pa pripravite hrano. Na dan piknika preverite seznam stvari, ki jih potrebujete. Hrano in pijačo imejte v hladilniku do zadnjega trenutka pred odhodom. Na kraj piknika pridite kakšno uro pred vašimi gosti, da boste lahko vse pripravili.

Kakšno pijačo postrežemo?

Na pikniku seveda ne sme manjkati limonada ali ledeni čaj. Sveže metine liste zmečkajte med prsti in jih dajte v skledo vode. Pomešajte, nato pa vodo zamrznite v ledene kocke. Nanje nalijte ledeni čaj ali limonin sok. Kozarce lahko okrasite z metinim listom ali rezino sadja. Poskrbite, da bo na razpolago dovolj brezalkoholnih pijač.

Domača limonada

Limonin sirup pripravite iz štirih kozarcev vode, dveh kozarcev sladkorja in dveh limon. Vodo in sladkor zmešajte v posodi. Olupite dve limoni in ju, narezani na koščke, dodajte v posodo. Zavrite in kuhajte 15 minut, dokler se tekočina ne zgosti. Odstavite z ognja in sirup ohladite.

Za osem kozarcev limonade potrebujemo: tri limone, pet kozarcev vode, steklenico ledeno mrzlega limoninega soka, dve skodelici limoninega sirupa, limeto. Iztisnite sok iz limon. Zmešajte vodo, limonin sok in dve skodelici sirupa. Narežite limeto na tanke rezine Limonado servirajte s kockami ledu in limetinimi rezinami.

Majin nasvet Okus spremenite tako, da namesto limoninega soka dodate pol skodelice ingverjevega, pomarančnega ali malinovega sirupa.

Kakšna posoda je najprimernejša?

Preden kupite papirnate krožnike, ki so za enkratno uporabo, razmislite o naslednjih možnostih:

➽ Kupite rajši barvite krožnike in pribor iz trde plastike (melanina). Lahko jih pomivate in uporabite večkrat.

➽ Prtički iz blaga različnih barv in vzorcev poživijo vašo košaro in so posebej primerni za piknike. S sabo pa imejte tudi nekaj papirnatih brisač za vsak primer.

➽ Uporabljajte velike plastične ali steklene kozarce, v katerih lahko servirate tudi vino. Kovinski vrči so odlična alternativa steklenim.

➽ Hrano dajte v posode s pokrovom, da bo vsebina neprepustno zaprta. Služile vam bodo tudi za serviranje.

Česa ne smete pozabiti?

Vedno si že nekaj dni pred piknikom pripravite seznam stvari, ki jih ne smete pozabiti. Poleg hladilnih torb s hrano in pijačo ne smete pozabiti pribora, kozarcev in krožnikov. Prav bodo prišla tudi dodatna oblačila, blazine in odeje. Na seznamu naj bodo tudi: odpirač za steklenice, odpirač za konzerve, vrečke za smeti, oster nož, deska za rezanje, dodatni prtički, papirnate brisače, prti, insekticid, krema za sončenje, baterijska svetilka, torbica s prvo pomočjo.

Estrada

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla