Tale juha je najboljša, če jo pripravimo iz svežih ostrig, vendar bo dovolj dobra tudi, če bomo uporabili konzervirane ali zamrznjene.

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
Sestavine (za 4 osebe):
- 12 oščetkanih svežih ostrig,
- 1 žlica surovega masla,
- 2 sesekljani šalotki,
- 2 strta stroka česna,
- 2 žlici moke,
- 600 ml mleka,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 40 ml sladke smetane,
- 5 žlic sesekljane krebuljice,
- 1 žlica na tanke trakce narezane limonine lupinice za posip.
Priprava:
- Ostrige zložimo v kozico in prilijemo toliko vode, da je dno pokrito. Kuhamo jih 2 minuti, da se školjke odprejo. Ohladimo jih in izluščimo meso, tekočino od kuhanja pa prihranimo.
- V drugi kozici razpustimo maslo in na njem popražimo šalotko in česen. Primešamo moko in jo pražimo 2 minuti, da zarumeni, nato pa zalijemo z mlekom in prihranjeno tekočino od kuhanja ter kuhamo 5 minut.
- Nazadnje juhi dodamo ostrige, jo solimo in popramo ter kuhamo še 2 do 3 minute. Ko se robovi ostrig začnejo gubati, je juha gotova. Vmešamo še sesekljano krebuljico (nekaj je prihranimo za posip) in sladko smetano ter juho pregrejemo.
- Naložimo jo na krožnike, posujemo s prihranjeno krebuljico in trakci limonine lupinice ter ponudimo. Zraven se prileže popečen kruh.