Tale juha je najboljša, če jo pripravimo iz svežih ostrig, vendar bo dovolj dobra tudi, če bomo uporabili konzervirane ali zamrznjene.
Sestavine (za 4 osebe):
- 12 oščetkanih svežih ostrig,
- 1 žlica surovega masla,
- 2 sesekljani šalotki,
- 2 strta stroka česna,
- 2 žlici moke,
- 600 ml mleka,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 40 ml sladke smetane,
- 5 žlic sesekljane krebuljice,
- 1 žlica na tanke trakce narezane limonine lupinice za posip.
Priprava:
- Ostrige zložimo v kozico in prilijemo toliko vode, da je dno pokrito. Kuhamo jih 2 minuti, da se školjke odprejo. Ohladimo jih in izluščimo meso, tekočino od kuhanja pa prihranimo.
- V drugi kozici razpustimo maslo in na njem popražimo šalotko in česen. Primešamo moko in jo pražimo 2 minuti, da zarumeni, nato pa zalijemo z mlekom in prihranjeno tekočino od kuhanja ter kuhamo 5 minut.
- Nazadnje juhi dodamo ostrige, jo solimo in popramo ter kuhamo še 2 do 3 minute. Ko se robovi ostrig začnejo gubati, je juha gotova. Vmešamo še sesekljano krebuljico (nekaj je prihranimo za posip) in sladko smetano ter juho pregrejemo.
- Naložimo jo na krožnike, posujemo s prihranjeno krebuljico in trakci limonine lupinice ter ponudimo. Zraven se prileže popečen kruh.